16 Ιούνιος 2018, 19:12 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Ιούνιος 2018, 19:11

Οι πρόσφυγες «Από τον Πόντο και τη Μικρά Ασία στον Πειραιά» – Μουσικοχορευτικό δρώμενο στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

  • Οι πρόσφυγες «Από τον Πόντο και τη Μικρά Ασία στον Πειραιά» – Μουσικοχορευτικό δρώμενο στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
    (Φωτ.: Αρχείο ΕΡΤ / Π. Πουλίδης)

Πειραιάς. Σημείο αναφοράς και πόλη καρδιάς για κάθε κάτοικο που ζει όχι μόνο σε αυτή αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Επί 10ετίες όταν ρωτούσαν πού ζεις, αντί να λες Κερατσίνι, Δραπετσώνα, Νίκαια, Πέραμα, έλεγες «στον Πειραιά» γιατί όλοι γνώριζαν το μεγάλο λιμάνι και δεν χρειαζόταν να εξηγήσεις πολλά. Ένα λιμάνι που δεν ήταν πάντα μεγάλο, αλλά έγινε όταν γύρω από αυτό άρχισαν να δημιουργούνται γειτονιές προσφύγων, μετά το 1922. Τότε, καθημερινά, έδεναν εκεί καράβια που μετέφεραν 4.000 και 5.000 ξεριζωμένους από τον Πόντο και τη Μικρασία Έλληνες. Οι πρόσφυγες αποβιβάζονταν και μέχρι να προωθηθούν στις περιοχές που σήμερα ανήκουν στη Β’ Πειραιά, παρέμεναν εκεί για πολύ καιρό, συχνά με σκισμένα ρούχα και χωρίς παπούτσια. Εικόνες σαν κι αυτή, πληροφορίες για το πώς υποδέχθηκε ο Πειραιάς τους πρόσφυγες και πώς ωφελήθηκαν αμφίδρομα πόλη και νεοφερμένοι, περιέχονται στις σελίδες του βιβλίου-λευκώματος Από τον Πόντο και τη Μικρασία στον Πειραιά, εδώ... στη Δραπετσώνα, της Ένωσης Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας, που παρουσιάζεται με ένα διαφορετικό τρόπο, τη Δευτέρα 18 Ιουνίου, στις 19:30, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά και στο πλαίσιο του 4ου Φεστιβάλ Τέχνης και Δημιουργίας «Πάμε Δημοτικό; Πάμε Πειραιά».

Με το μοναδικό ιστορικο-μουσικοχορευτικό δρώμενο «Από τον Πόντο και τη Μικρά Ασία στον Πειραιά» που παρουσιάζει η ηθοποιός Χριστίνα Αλεξανιάν, παίρνουν… σάρκα και οστά αποσπάσματα του λευκώματος για το οποίο θα μιλήσει ο εκδότης-συγγραφέας Σάββας Καλεντερίδης.

Πρωτότυπες ηχογραφήσεις προσφύγων πρώτης γενιάς, κείμενα του έργου, τραγούδια ποντιακά και ρεμπέτικα καθώς και άλλες «παραστάσεις» από την 100ντάχρονη διαδρομή των προσφύγων του Πειραιά θα αναδείξουν με τον καλύτερο τρόπο την πόλη-καταφύγιο για το 1,5 εκατομμύριο ξεριζωμένους του Πόντου και της Μικράς Ασίας. Εκλεκτοί καλλιτέχνες ποντιακής, μικρασιατικής και ρεμπέτικης μουσικής αναμένεται να κλέψουν την παράσταση!


Πρόσφυγες μπροστά από την εκκλησία του Αγίου Νικολάου στον Πειραιά (φωτ.: Αρχείο ΕΡΤ/ Π. Πουλίδης)

Η παρουσίαση του έργου γίνεται μία εβδομάδα μετά την πρώτη επίσημη παρουσίασή του στο εμβληματικό κτήριο της Ένωσης Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας, όπου τιμήθηκε όπως έπρεπε η Δραπετσώνα, η πόλη-μάνα για χιλιάδες πρόσφυγες αλλά και πολλοί Δραπετσωνίτες που έγραψαν ιστορία.

«Με την πρώτη παρουσίαση τιμήσαμε την πόλη μας τη Δραπετσώνα, εκεί που βρίσκεται η Ποντιακή Στέγη, δεν παύει όμως ο ιστορικός μας τίτλος να είναι Ένωση Ποντίων Πειραιώς. Επιβάλλεται να αναδείξουμε την ιστορία των προσφύγων στον Πειραιά, τη συμβολή των Ποντίων προσφύγων στην πρόοδο της πόλης αλλά και να ανασύρουμε όλα όσα γνωρίζουμε πως βίωσαν εκείνα τα χρόνια οι πρόγονοί μας. Ποιος μπορεί να ξεχάσει τις φωτογραφίες άφιξης των προσφύγων στον Πειραιά, με τα καράβια ή με τα τρένα…» δήλωσε στο pontos-news.gr η Γενική Γραμματέας της Ένωσης και επιμελήτρια του λευκώματος Χριστίνα Χαφουσίδου.

Για το έργο, η Ένωση Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας θα τιμήσει τους συγγραφείς του Γιώργο Χατζόπουλο και Γιώργο Τσιρίδη που κατάφεραν να συγκεντρώσουν και να αξιολογήσουν αυτό το σπουδαίο ιστορικό υλικό.

  • Η είσοδος στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά είναι ελεύθερη.
Εκδηλωσεις