16 Ιούνιος 2018, 15:48 - Τελευταία Ενημέρωση: 16 Ιούνιος 2018, 15:38

Υπό παρακολούθηση στην Τουρκία 45 εκατ. λογαριασμοί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

  • Ερντογάν: Η δέσμευση και η αποφασιστικότητα των Τούρκων θα προστατεύσει την οικονομία
    (Φωτ.: EPA / Erdem Sahin)

Ρόλο μεγάλου αδελφού έχουν στο διαδίκτυο οι αρχές της Τουρκίας, καθώς το τμήμα για την καταπολέμηση του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο της αστυνομίας της Τουρκίας παρακολουθεί περίπου 45 εκατομμύρια χρήστες κοινωνικών μέσων στη χώρα, σύμφωνα με την εφημερίδα Hürriyet. Οι λογαριασμοί των πολιτών παρακολουθούνται για πιθανή εγκληματική δραστηριότητα που διαπράττεται μέσω διαδικτύου.

Τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργηθεί ειδικό τμήμα το οποίο ασχολείται αποκλειστικά με υποθέσεις που αφορούν προσβολές κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, περίπου 40 εκατομμύρια είναι οι ενεργοί χρήστες του διαδικτύου στην Τουρκία και 45 εκατομμύρια άνθρωποι χρησιμοποιούν τουλάχιστον μία πλατφόρμα κοινωνικών μέσων. Αυτό σημαίνει ότι οι τουρκικές αρχές ελέγχουν κάθε κίνηση των πολιτών στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης.

Το Twitter είναι το πιο δημοφιλές μέσο, ακολουθούμενο από το Facebook και το Instagram. «Μετά από την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016, μας παραπέμφθηκαν περίπου 1,5 εκατομμύρια αναρτήσεις για εξέταση, συμπεριλαμβανομένων μηνυμάτων στο κρυπτογραφημένο λογισμικό επικοινωνίας Bylock και Eagle για το  κίνημα Gülen», δήλωσε ο επικεφαλής του τμήματος Ερντάλ Τσεντικάγια.

«Συγκεντρώσαμε πληροφορίες για περίπου 800.000 αναρτήσεις περιεχομένου και τις διαβιβάσαμε στις αρμόδιες αρχές. Στόχος μας είναι να εξετάσουμε άλλα 800.000 από την αρχή του νέου έτους. Εξετάζουμε περίπου 20.000 αναρτήσεις εβδομαδιαίως και λαμβάνουμε 10.000 κάθε εβδομάδα», πρόσθεσε.