15 Ιούνιος 2018, 22:52 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Ιούνιος 2018, 22:49

Αμερικανοί βουλευτές ζητούν από τον Μάτις να μην παραδοθούν τα F-35 στη Τουρκία

  • Αμερικανοί βουλευτές ζητούν από τον Μάτις να μην παραδοθούν τα F-35 στη Τουρκία
    Το Καπιτώλιο στην Ουάσιγκτον (φωτ.: EPA / Shawn Thew)

Με επιστολή που έστειλαν 44 Αμερικανοί βουλευτές στον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Τζέιμς Μάτις ζητούν να μην παραδοθούν τα μαχητικά αεροσκάφη F-35 στην Τουρκία. Η ημερομηνία παράδοσης πλησιάζει, καθώς η συμφωνία της εταιρείας με την Άγκυρα είναι να παραδοθούν το πρώτο αεροσκάφος στις 21 Ιουνίου.

«Σας γράφουμε για να σας προτρέψουμε να αποτρέψετε την προγραμματισμένη παράδοση των μαχητικών αεροσκαφών F-35 Lightning II στην Τουρκία», αναφέρουν οι βουλευτές.

Αυτή δεν είναι η μόνη έκκληση που γίνεται στις ΗΠΑ τις τελευταίες ημέρες, ενώ ήδη η αμερικανική Βουλή έχει ψηφίσει τροπολογία «παγώματος» της παράδοσης εξοπλισμού στην Τουρκία, ωστόσο το σχετικό νομοσχέδιο δεν έχει περάσει ακόμη από τη Γερουσία.

Οι βουλευτές υποστηρίζουν στην επιστολή τους ότι η Τουρκία δεν τιμά τις υποχρεώσεις της στο ΝΑΤΟ και υπονομεύει τα αμερικανικά συμφέροντα. Αναφορά γίνεται στη συμφωνία της Άγκυρας με τη Ρωσία για την απόκτηση των S-400, αλλά και στο γεγονός ότι τα F-35 θα χρησιμοποιηθούν εναντίον των Κούρδων συμμάχων των ΗΠΑ στη Συρία.

Παράλληλα, σημειώνονται οι απειλές και οι προκλήσεις της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου, η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Τούρκων πολιτών, αλλά και το γεγονός ότι κρατείται στις φυλακές της χώρας ο Αμερικανός πάστορας Άντριου Μπράνσον. Οι βουλευτές κάνουν λόγο και για Γερμανούς και Έλληνες που κρατούνται ως «όμηροι» στην Τουρκία.