2 Ιανουάριος 2014, 15:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:42

Ο Πόντος κατακτά την Χίο

  • Ο Πόντος κατακτά την Χίο

Ο Πόντος κατακτά τη Χίο μέσα από την προσπάθεια της καθηγήτριας Μαρίας Ευθυμιάδου

Οι παραδόσεις μας αποτελούν ανεξάντλητο και κύριο στοιχείο της  Πατρίδας μας. Με κάθε τόπο να έχει τα δικά του ήθη, τα δικά του έθιμα, τις δικές του αξίες και το δικό του ξεχωριστό και χαρακτηριστικό ηχόχρωμα.

Αξίζει λοιπόν να αναφερθούμε στο έπακρο για μία ποντιοπούλα  που ήρθε απο μακρία στο νησί της μαστίχας, την Χίο μας, να μας φέρει κοντά και να γνωρίσουμε τον Ποντιακό πολιτισμό.

Ο λόγος για την κ.α. Μαρία Ευθυμιάδου, έναν ανθρωπο που απο την τόση μεγάλη αγάπη της για την αλησμόνητη πατρίδα της έχει καταφέρει να μεταφέρει και να διαδόσει τον πολιτισμό του Πόντου στην Χίο μας.

Η κ.α. Ευθυμιάδου ως πτυχιούχος ανωτέρων θεωρητικών μαθημάτων Αρμονίας, μονόσκαλου και δίσκαλου Αρμονίου, καθηγήτρια στο μουσικό σχολείο της Χίου και εξαίρετη επαγγελματίας μουσικός στο ποντιακό τραγούδι και την ποντιακή λύρα έχει καταφέρει να μάθει τον χιώτη να χορεύει και να τραγουδά τα ποντιακά ακούσματα . Η παρουσία της μεγάλη στους πολιτιστικούς συλλόγους του νησιού αφού με την φωνή της και την λύρα της πλαισιώνει τις διάφορες παραδοσιακές εκδηλώσεις ενω έχει συμμετάσχει ούκ ολίγες φορές σε φεστιβάλ στο εξωτερικό και σε διάφορα άλλα μέρη της Ελλάδος. Αξίζει να αναφερθεί επίσης ότι ήταν απο την πρώτες γυναίκες που ξεκίνησαν να μάθαινουν και να παίζουν λύρα ποντιακή.

Η κ.α Ευθυμιάδου όπως μας είπε αποκλειστικά στο CHIOSTV θέλει να κάνει ένα βήμα παραπάνω στην γνωριμία του χιώτη με τον Πόντο αλλά και να φέρει και κοντά τους Πόντιους που κατοικούν στην Χίο. Αυτό όπως μας είπε θα γίνει με την ίδρυση ενός ποντιακού συλλόγου στην Χίο, σύλλογος που απουσιάζει μέχρι στιγμής απο το νησί αλλά όχι για πολύ....

Η δημιουργία του συλλόγου για εκείνη είναι ένα όνειρο το οποίο πραγματοποιείται και μας αποκάλυψε με την καινούργια χρονιά η Χίος μας θα έχει έναν ακόμη πολιτιστικό σύλλογο,τον ποντιακό.

Σύλλογος που θα  δραστηροποιηθεί στην εκμάθηση ποντιακών παραδοσιακών χορών, ποντιακής λύρας και στο ποντιακό τραγούδι. Θα γίνει ένας ακόμα πυρήνας πολιτισμού όπου θα τιμά τον Πόντο.Θα μας θυμίζει την χαμένη μας πατρίδα και θα μνημονεύει τις Ποντιακές γενοκτονίες. Ο Χιώτης αλλά και ο Πόντιος κάτοικος της Χίου θα έχει την ευκαιρία να έρθει κοντά με την ποντιακή παράδοση ενώ η διασκέδαση του στις ποντιακές βραδιές που ήδη εχει καθιερώσει  η κ.α Ευθυμιάδου θεωρείτο βέβαιη.

Ο καθένας μας μπορεί να στηρίξει την προσπάθεια της  και όπως μας είπε μπορείτε να επικοινωνήστε μαζί της στην προσωπική σελίδα της στο Facebook Μαρία Ευθυμιάδου, όσα πιο πολλά άτομα βρεθούν κοντά τόσο πιο γρήγορα  θα ακμάσει ο Ποντιακός Σύλλογος Χίου.

Εμείς με την σειρά μας να της ευχηθούμε καλή επιτυχία στο μεγάλο έργο που έχει αναλάβει και να έχει πάντα επιτυχίες!!!!