15 Ιούνιος 2018, 21:13 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Ιούνιος 2018, 14:18

Ανακαλύφθηκαν βατραχάκια εγκλωβισμένα μέσα σε κεχριμπάρι ηλικίας 99 εκατ. ετών

  • Ανακαλύφθηκαν βατραχάκια εγκλωβισμένα μέσα σε κεχριμπάρι ηλικίας 99 εκατ. ετών

Μικροσκοπικοί βάτραχοι παγιδευμένοι μέσα σε κεχριμπάρι ηλικίας 99 εκατομμυρίων ετών, οι οποίοι ζούσαν την εποχή των δεινοσαύρων, ανακαλύφθηκαν στη βόρεια Μιανμάρ από Κινέζους και Αμερικανούς επιστήμονες. Είναι τα αρχαιότερα απολιθώματα βατράχων μέσα σε κεχριμπάρι που έχουν ποτέ βρεθεί.

Τα τέσσερα απολιθώματα, παρά το μικρό μέγεθός τους (περίπου δύο εκατοστά το καθένα), αποτελούν ένα σπάνιο «παράθυρο» σε έναν χαμένο κόσμο.

Για «εύρημα-θαύμα» έκανε λόγο η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Λίντα Σινγκ του Πανεπιστημίου Γεωεπιστημών της Κίνας, στο Πεκίνο. Σύμφωνα με τους ερευνητές, που έκαναν σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Scientific Reports, η ανακάλυψη δείχνει ότι οι βάτραχοι, οι οποίοι εγκλωβίστηκαν στο κολλώδες ρετσίνι κάποιου δέντρου, ζούσαν σε τροπικά δάση την εποχή προτού εξαφανισθούν οι δεινόσαυροι.

Οι βάτραχοι έχουν μια μακρά εξελικτική ιστορία τουλάχιστον 200 εκατομμυρίων ετών στη Γη. Το συγκεκριμένο προϊστορικό είδος, που ονομάσθηκε Electrorana limoa, εμφανίζει αρκετές ομοιότητες με τους σημερινούς βατράχους.

Η ανακάλυψη βατράχων μέσα σε κεχριμπάρι είναι πολύ σπάνια. Οι προηγούμενοι είχαν βρεθεί στη Δομινικανή Δημοκρατία και στο Μεξικό, και είχαν ηλικία μόνο 40 και 25 εκατομμυρίων ετών αντίστοιχα.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παύλος Δρακόπουλος.