15 Ιούνιος 2018, 17:34 - Τελευταία Ενημέρωση: 15 Ιούνιος 2018, 17:03

Οργή από τους ποντιακούς συλλόγους για την παραχώρηση του όρου «Μακεδονία» στα Σκόπια!

  • Μακεδονία και Εκκλησία
    Διαδηλωτές κρατώντας σημαίες και πανό πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στην Καβάλα (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Χάρης Ιορδανίδης)

Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει στον οργανωμένο ποντιακό χώρο η πρόσφατη συμφωνία μεταξύ των πρωθυπουργών Ελλάδας και Σκοπίων Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ για το Σκοπιανό. Οι Πόντιοι καλούν την ελληνική Βουλή να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να μην επιτρέψει τη χρήση της ονομασίας «Βόρεια Μακεδονία». Ποντιακοί σύλλογοι από όλη την Ελλάδα μοιράστηκαν με το pontos-news.gr τις απόψεις τους για το ζήτημα, ενώ η ΠΟΕ μας παρέπεμψε στη γνωστή θέση της που αναφέρει πως «Αρνούμαστε την οποιαδήποτε συμφωνία για χρήση του ονόματος “Μακεδονία” από τη γείτονα [...]. Τονίζουμε προς όλες τις κατευθύνσεις πως η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική».

Με επιστολή της προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, η Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας της ΠΟΕ ζητά τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την ονομασία των Σκοπίων.

Η Ένωση Ποντιακής Νεολαίας Αττικής με σημερινή της ανακοίνωση συγχαίρει τη Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας της ΠΟΕ για την επιστολή αυτή, τονίζοντας στο pontos-news.gr την έντονη αντίθεσή της στη χρήση του όρου «Μακεδονία» στο όνομα της γειτονικής χώρας. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η θέση της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος. 


Τα παιδιά της Ευξείνου Λέσχης Χαρίεσσας δίνουν τη δική τους απάντηση σε πρόσφατη εκδήλωση του συλλόγου

Κοινή ανακοίνωση εξέδωσαν και οι πολιτιστικοί σύλλογοι του Δήμου Λαγκαδά για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων. «Διαμαρτυρόμαστε έντονα προς την κυβέρνηση για την επαίσχυντη συμφωνία που προετοιμάζουν προς υπογραφή με τους Σκοπιανούς και δεν τους επιτρέπουμε επ’ ουδενί να παραχωρούν το ιερό όνομα της Μακεδονίας μας για εμάς χωρίς εμάς» αναφέρει η ανακοίνωση που συνυπογράφεται από την Ένωση Ποντίων Λαγκαδά και Περιχώρων, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ζαγκλιβερίου, τον Ποντιακό Σύλλογο Πολυδενδρίου Λαγκαδά, τον Σύλλογο Σαρακατσαναίων Επαρχίας Λαγκαδά, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πολυδενδρίου Ασκού «Ο Φάρος» και τον Ποντιακό Σύλλογο Κολχικού «Άγιος Ευγένιος».

«Η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Νάουσας, ως σωματείο μίας από τις σημαντικότερες πόλεις της Μακεδονίας, στα βάθη της ιστορίας, καταδικάζει την απόφαση παραχώρησης του ονόματος “Βόρεια Μακεδονία” στο γειτονικό κράτος των Σκοπίων» τόνισε το ΔΣ της Λέσχης στο pontos-news.gr, απαιτώντας την άρση της απόφασης.

Οι τελευταίες εξελίξεις για την ονομασία των Σκοπίων έχουν προκαλέσει την αντίδραση και της Ένωσης Ποντίων Γλυφάδας «Η Ρωμανία». «Πώς μπορούμε με μια υπογραφή να χαρίσουμε ιστορία 2.500 ετών; Δεν μπορούμε! Ειδικά οι Έλληνες εκ Πόντου καταγόμενοι, οι πρόγονοι των οποίων φύλαξαν Θερμοπύλες, ως ακρίτες του ελληνισμού στον μαρτυρικό Πόντο για εκατοντάδες χρόνια, οφείλουμε να είμαστε κατηγορηματικοί: Το όνομά μας είναι η ψυχή μας, η ιστορία μας, είναι η ζωή μας. Δεν το χαρίζουμε σε κανέναν. Η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική!» επισήμανε το ΔΣ της Ένωσης.

Κάθετα αντίθετη στην επικείμενη συμφωνία είναι και η Ένωση Ποντίων Καλαμαριάς, η Εύξεινος Λέσχη Χαρίεσσας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ευκαρπίας Κιλκίς και η Εύξεινος Λέσχη Βέροιας τονίζοντας προς όλες τις κατευθύνσεις ότι η ελληνικότητα της Μακεδονίας δεν μπορεί να είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης.

Ελένη Κάλλη