14 Ιούνιος 2018, 14:38 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Ιούνιος 2018, 15:13

Πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης από τη ΝΔ για το Σκοπιανό (LIVE)

  • Πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης από τη ΝΔ για το Σκοπιανό (LIVE)
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Συμέλα Παντζαρτζή)

Ντόμινο εξελίξεων στο πολιτικό σκηνικό φέρνει η συμφωνία για το όνομα της πΓΔΜ, με τη Βουλή να γίνεται το πεδίο της… μάχης. «Θα με κρίνει η Ιστορία», ανέφερε χθες ο πρωθυπουργός σε τηλεοπτική του συνέντευξη, τόνισε ότι δεν πρόκειται να κάνει δημοψήφισμα και προκάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας, αν και διευκρίνισε ότι δεν προτίθεται να τη μετατρέψει σε πρόταση εμπιστοσύνης/μομφής.

Σήμερα, επιβεβαιώνοντας τις διαρροές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην Ολομέλεια για το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για το κλείσιμο της 4ης αξιολόγησης ανακοίνωσε ότι αμέσως μετά την ονομαστική ψηφοφορία θα κατατεθεί πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Μάλιστα προκάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να μετατρέψει τη συζήτηση προκειμένου να διαπιστώσει αν διαθέτει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

«Ο κ. Τσίπρας ετοιμάζεται να υπογράψει μία συμφωνία στις Πρέσπες την Κυριακή χωρίς να έχει διαπιστώσει αν διαθέτει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και χωρίς να έχει την ομόθυμη στήριξη του υπουργικού του συμβουλίου. Όλα αυτά είναι πρωτοφανή. Είμαι υποχρεωμένος να εξαντλήσω κάθε δυνατότητα που μου παρέχει το Σύνταγμα για να αποτρέψω αυτή την εξέλιξη», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ακόμα μίλησε για θεσμικό εκτροχιασμό, για ανήθικο θέατρο που παίζει με τον Πάνο Καμμένο και για υποθήκευση του μέλλοντος της πατρίδας.

Μητσοτάκης: Ο κ. Τσίπρας δεν διαθέτει τη λαϊκή εξουσιοδότηση και την πολιτική νομιμοποίηση.

Μετά την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Νίκος Βούτσης ανακοίνωσε ότι η συζήτηση θα ξεκινήσει σήμερα στις 6 το απόγευμα αν και με βάση τον κανονισμό της Βουλής υπάρχει περιθώριο δύο ημερών. Θολό παραμένει ακόμα το πότε θα γίνει η ονομαστική ψηφοφορία με την οποία ολοκληρώνεται η διαδικασία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν θα εξαντληθεί το περιθώριο των τριών ημερών. «Καλοδεχούμενη η πρόταση, μου κάνετε δώρο», σημείωσε ο πρωθυπουργός παίρνοντας το λόγο στη Βουλή, και συμπλήρωσε: «Είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία ώστε αυτές τις δύο μέρες να μιλήσουμε με ονόματα και διευθύνσεις, για το ποιος έδωσε τι και πότε. Θα τα πούμε όλα, για το ποιος κέρδισε και ποιος έχασε».

Το Μαξίμου θέλει την ψηφοφορία το μεσημέρι του Σαββάτου, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση πιέζει για το βράδυ της ίδιας ημέρας. Σημειώνεται ότι μια κυβέρνηση συνεχίζει να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής εάν πάρει την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, η οποία, όμως, δεν επιτρέπεται να είναι μικρότερη από τα 2/5 του συνολικού αριθμού τους.