14 Ιούνιος 2018, 01:18 - Τελευταία Ενημέρωση: 14 Ιούνιος 2018, 01:26

Τσίπρας για συμφωνία με πΓΔΜ: Δεν βλέπω να δίνουμε κάτι, βλέπω μόνο να παίρνουμε

  • Τσίπρας: Αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη για τις πυρκαγιές στην Αττική

«Με αυτή τη συμφωνία αίρουμε οποιαδήποτε προσπάθεια οικειοποίησης της ιστορίας μας», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ1. Ο πρωθυπουργός, μιλώνταςγια το Σκοπιανό, τόνισε ότι πρόκειται για «συμφωνία επωφελή για τη χώρα και την περιοχή, μια συμφωνία που μας δίνει πράγματα», ενώ ως προς τις κατηγορίες που δέχεται η κυβέρνηση ότι «πάμε να παραδώσουμε», σημείωσε: «εγώ «δεν βλέπω να δίνουμε κάτι, βλέπω μόνο να παίρνουμε».

Το κρίσιμο από εδώ και πέρα είναι αν η άλλη πλευρά θα πετύχει όσα προβλέπονται, πρόσθεσε και τόνισε πως είναι μια συμφωνία που μπορεί να είναι βιώσιμη. «Δημιουργούμε ένα μομέντουμ να νικήσουμε τους εμπόρους πατριωτισμού και στις δύο πλευρές», σημείωσε.

«Όταν κάνεις εξωτερική πολιτική, το βλέμμα είναι στραμμένο στα συμφέροντα της χώρας. Δεν φοβάμαι, αλλά σέβομαι τις αντιδράσεις των πολιτών. Πατριωτικό συμφέρον είναι να κλείσουμε ένα θέμα που μας ταλανίζει χρόνια. Για ποιο λόγο να κρατήσουμε αυτήν τη πληγή ανοικτή;», ανέφερε.

Ερωτηθείς τι θα γίνει εάν ενώ περάσει από τη γείτονα, δεν περάσει από την ελληνική βουλή, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι οι ΥΠΕΞ θα υπογράψουν μια συμφωνία που θα τεθεί σε ισχύ μονάχα όταν κυρωθεί και από τις δύο πλευρές.

Υπογράμμισε ότι αν μια από τις προϋποθέσεις που προβλέπει η συμφωνία δεν περάσει τότε θα ακυρωθεί.

«Εγώ όμως πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε», είπε και εκτίμησε ότι αν η άλλη πλευρά κάνει το μεγάλο βήμα, τότε στην ελληνική Βουλή θα επικυρωθεί από μια μεγάλη προοδευτική πατριωτική δημοκρατική πλειοψηφία.

«Εμείς ως Ελλάδα έχουμε τη διακριτική ευχέρεια να τους αναφέρουμε είτε ως "Βόρεια Μακεδονία" είτε ως "Severna Makedonija"», είπε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως αν καταλήγαμε σε μια συμφωνία με αμετάφραστη ονομασία, που όλες οι χώρες θα έλεγαν «Severna Makedonija», εξαιτίας του δύσχρηστου χαρακτήρα της ονομασίας, αργά ή γρήγορα κανείς δεν θα χρησιμοποιούσε ολόκληρο το όνομα, αλλά σκέτο «Maκedonija», ενώ τώρα θα χρησιμοποιείται το «Βόρεια Μακεδονία» στη γλώσσα κάθε χώρας.

Είπε ακόμη πως δεν αναγνωρίζει αυτή η συμφωνία έθνος Μακεδονικό. Αναγνωρίζει όμως το δικαίωμα τους στον αυτοπροσδιορισμό και σέβεται την ταυτότητα που έχουν καλλιεργήσει. Χαρακτήρισε θλιβερή τη στάση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης της πΓΔΜ.

Σχετικά με τη στάση των ΑΝΕΛ ανέφερε ότι όταν ξεκίνησε η κυβερνητική συνεργασία δεν υπήρχε ορίζοντας να υπάρξει μια τέτοια συμφωνία και συμπλήρωσε ότι δεν ζητά από τον Πάνο Καμμένο να αλλάξει τη θέση αρχής του, του ζητεί να αναγνωρίσει και να μη θέσει σε κίνδυνο τη διακυβέρνηση, την πορεία της χώρας, την κρίσιμη αυτή στιγμή μάλιστα που είμαστε κοντά να ολοκληρωθεί αυτή τη διαδικασία.

«Ο Π. Καμμένος έχει τις αρχές και τις αξίες του αλλά δεν είναι έμπορος πατριωτισμού», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς γιατί δεν συγκάλεσε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι αποφάσισε σε αυτήν την κρίσιμη διαπραγμάτευση όχι να κλείσει τις πόρτες της πλήρους ενημέρωσης στους πολιτικούς, αλλά να μην προχωρήσει στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών διότι, όπως εξήγησε, είχε κακή εμπειρία από τις προηγούμενες φορές και έχει καταλάβει από ορισμένους ότι δεν έχουν τη σοβαρότητα και την αίσθηση ευθύνης.

«Κάποιοι παριστάνουν ότι τάχα δεν υπάρχει κυβερνητική πλειοψηφία. Αν το πιστεύουν ας μου κάνουν πρόταση μομφής», τόνισε. Υπογράμμισε πως «βρεθήκαμε στη διακυβέρνηση της χώρας σε μια δύσκολη εποχή και πήραμε κρίσιμες αποφάσεις. Λειτούργησα με γνώμονα το συμφέρον της χώρας και του ελληνικού λαού. Δείγμα ηγεσίας είναι να επωμίζεται κανείς το ρίσκο του πολιτικού κόστους, υπερασπιζόμενος το εθνικό συμφέρον».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν πιέστηκαν από κανέναν για να ανοίξουν οι διαπραγματεύσεις και να υπάρξει συμφωνία. «Σκληρός διαπραγματευτής, πάλεψε γραμμή-γραμμή για να φέρει αυτή τη συμφωνία», είπε ο πρωθυπουργός μιλώντας για τον Νίκο Κοτζιά. Σημείωσε ακόμη ότι ο ΥΠΕΞ έδωσε αυτή τη μάχη έχοντας και οικογενειακά ζητήματα που θα απαιτούσαν να βρίσκεται στην Αθήνα, αλλά εκείνος βρισκόταν στο εξωτερικό με γνώμονα το εθνικό συμφέρον, ενώ πρόσθεσε ότι παράλληλα ο υπουργός βρισκόταν διαρκώς και απέναντι σε απειλές από τους «εμπόρους του πατριωτισμού».

Για την Τουρκία ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι έχουμε μια τελείως διαφορετική κατάσταση μετά το πραξικόπημα και έναν διαφορετικό Ερντογάν και όσο πλησιάζουν οι εκλογές, οι εντάσεις και οι ρητορικές επιθέσεις έγιναν καθημερινό φαινόμενο. Το πιο κρίσιμο όμως είναι, τόνισε, ότι είχαμε το τελευταίο διάστημα μια ποιοτική διαφοροποίηση της στάσης στο Αιγαίο και στην νοτιοανατολική Μεσόγειο. Χαρακτήρισε «απαράδεκτη ενέργεια» τη σύλληψη και κράτηση εδώ και σχεδόν τρεις μήνες, χωρίς κατηγορίες, των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

Ερωτηθείς εάν ο πρωθυπουργός είχε πει στον Ερντογάν για άμεση επιστροφή των οκτώ Τούρκων αξιωματικών ή αν είχε πει κάτι που θα μπορούσε να ερμηνευθεί σαν κάτι παρόμοιο, δήλωσε: «Δεν θα μπορούσα να είχα πει κάτι τέτοιο γιατί έχω πλήρη επίγνωση του διαχωρισμού των εξουσιών, σε ένα ευνομούμενο κράτος όπως είναι η Ελλάδα. Και δεν θα μπορούσα να υποσχεθώ σε έναν ηγέτη άλλης χώρας για τις αποφάσεις που θα πάρει η δικαστική εξουσία».

«Άρα λέει ψέματα;», ρωτήθηκε ο πρωθυπουργός, για να απαντήσει: «Ο κ. Ερντογάν δεν ξέρω τι κατάλαβε απ’ αυτό το τηλεφώνημα. Εγώ ξέρω ότι εγώ ποτέ δεν του υποσχέθηκα ότι θα γυρίσουν». 

Πρόσθεσε ότι βεβαίως του είπε πως η Ελλάδα είναι μια χώρα που δεν έχει ανοικτή πόρτα στους πραξικοπηματίες και ότι οι πραξικοπηματίες δεν είναι καλοδεχούμενοι στην Ελλάδα και πως εκτιμά ότι οι διαδικασίες που θα ακολουθήσουν θα είναι διαδικασίες όπου η δικαστική εξουσία θα λειτουργήσει με γνώμονα το δίκαιο και δεν θα κρίνει με βάση το αν συμμετείχαν ή δεν συμμετείχαν στο πραξικόπημα.

Στο ερώτημα αν του έχει ζητήσει ο Ερντογάν τους «οκτώ» ως αντάλλαγμα για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, τόνισε: «Ευθέως όχι, δεν τους έχει ζητήσει και δεν θα μπορούσε να το κάνει». Σχολίασε ωστόσο ότι με τη δημόσια ρητορική του κάτι τέτοιο αφήνεται να εννοηθεί.

Στο ερώτημα αν το ΔΝΤ θα είναι στο πρόγραμμα ή δεν θα είναι, είπε ότι έχουμε φτάσει στο τέλος και ότι πλέον μικρή σημασία έχει αν θα είναι ή δεν θα είναι, με την έννοια, αν θα χρηματοδοτήσει ή όχι στο λίγο χρόνο που απομένει το τρίτο πρόγραμμα. «Αν έχει μια αξία είναι στις συζητήσεις τώρα για το χρέος να ρίξει το βάρος του προκειμένου να πάρουμε την καλύτερη δυνατή λύση για το χρέος», τόνισε.

«Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους. Είναι πρόθεσή μου η κυβέρνησή μου να είναι η πρώτη μετά την κυβέρνηση Σημίτη που θα εξαντλήσει την τετραετία», ανέφερε.