13 Ιούνιος 2018, 16:08 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Ιούνιος 2018, 16:17

Ο Ερντογάν θα μπορούσε να χάσει τις εκλογές

  • Handelsblatt: Τούρκοι επικριτές του καθεστώτος διαφεύγουν στην Ελλάδα εξαιτίας του Ερντογάν
    Ο Ταγίπ Ερντογάν (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Κι όμως, ναι, ο Τούρκος πρόεδρος θα μπορούσε να χάσει τις εκλογές της 24ης Ιουνίου! Όπως προκύπτει από δημοσκόπηση που έκανε το Foresight Danismanlik, το διάστημα 7-11 Ιουνίου, για λογαριασμό του Bloomberg, η εκλογική αναμέτρηση στην Τουρκία θα κριθεί στο νήμα. Ο Τούρκος πρόεδρος μπορεί να επανεκλεγεί από τον α΄ γύρο μ’ ένα ποσοστό γύρω στο 50,8% και να εξασφαλίσει τη στήριξη μιας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, αλλά δεν αποκλείεται και μια νίκη της αντιπολίτευσης, που βρίσκεται εντός του περιθωρίου του στατιστικού λάθους (3,5%).

Το σημαντικότερο συμπέρασμα της δημοσκόπησης είναι ότι παραμένουν ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα και είναι βέβαιο πως θα πρόκειται για κούρσα στήθος με στήθος.

Ποιοι θα ψηφίσουν Ερντογάν
Ο Τούρκος πρόεδρος και το κόμμα του δεν μπορούν να νικήσουν μόνοι τους. Σε προηγούμενες αναμετρήσεις επικράτησαν χάρη στις ψήφους συντηρητικών μουσουλμάνων, υπέρμαχων της ελεύθερης αγοράς ή των Κούρδων, αλλά αυτή τη φορά η νίκη τους θα εξαρτηθεί από τις ψήφους των εθνικιστών. Μπορεί να υπολογίζει στην αμετακίνητη υποστήριξη των οπαδών του, ελάχιστοι εκ των οποίων μπορούν να διανοηθούν ότι θα ψήφιζαν κάποιον άλλο προεδρικό υποψήφιο ή κάποιο άλλο κόμμα πέραν του κυβερνώντος AKP, παρά την κακή κατάσταση της οικονομίας. Όμως πολλοί εθνικιστές –παραδοσιακοί ψηφοφόροι του MHP του Ντεβλέτ Μπαχτσελί– το εγκαταλείπουν, όπως δείχνει η σφυγμομέτρηση.

«Ο Ερντογάν πάντα χρειαζόταν και θα χρειάζεται συνασπισμούς», δήλωσε ο Μερτ Γιλντίζ, που ίδρυσε το Foresight Danismanlik πριν από έναν χρόνο. «Ακόμη κι αν νικήσει στις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, η πολιτική αβεβαιότητα είναι απίθανο να τερματιστεί», πρόσθεσε.

Ο σημαντικότερος αντίπαλος του Ερντογάν, ο κεμαλιστής Μουχαρέμ Ιντζέ του CHP συγκεντρώνει στη δημοσκόπηση ποσοστό 30,1%, πολύ μπροστά από τον δεύτερο υποψήφιο του φιλοκουρδικού HDP Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ο οποίος εξασφαλίζει ένα 10,5% μολονότι διεξάγει προεκλογική καμπάνια από τη φυλακή της Αδριανούπολης, όπου κρατείται εδώ και δύο χρόνια κατηγορούμενος μεταξύ άλλων για «τρομοκρατία» και «προσβολή του Προέδρου» της χώρας. Η υπερεθνικίστρια πρώην υπουργός Εσωτερικών Μεράλ Ακσενέρ, η «Λεπέν της Τουρκίας» του νεοσύστατου ακροδεξιού «Καλού Κόμματος» έρχεται τρίτη με 8%.

Η σφυγμομέτρηση έδειξε ότι εάν η αναμέτρηση πάει στο Β΄ γύρο ο Ερντογάν μάλλον θα διευρύνει το προβάδισμά του, αλλά τα πράγματα θα είναι πιο περίπλοκα όσον αφορά στο συσχετισμό δυνάμεων που θα προκύψει στην τουρκική Εθνοσυνέλευση.