13 Ιούνιος 2018, 15:19 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Ιούνιος 2018, 15:26

Μαλλιά-κουβάρια Ιβάνοφ-Ζάεφ για τη συμφωνία για το Σκοπιανό

  • Μαλλιά-κουβάρια Ιβάνοφ-Ζάεφ για τη συμφωνία για το Σκοπιανό
    Ο πρόεδρος της πΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ αναμένεται να απευθύνει διάγγελμα στο λαό (φωτ.: EPA / Nake Batev)

Στον απόηχο των χθεσινών δηλώσεων του Γκιόργκι Ιβάνοφ για «τα σημαντικά ζητήματα που δεν λύνονται από το τηλέφωνο», μια ευθεία κριτική στη διαπραγματευτική γραμμή που τήρησε ο Ζόραν Ζάεφ, ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ βρίσκονται πλέον σε τροχιά ανοιχτής σύγκρουσης για τη συμφωνία με την Ελλάδα.

Ενδεικτικό της πολιτικής πόλωσης είναι ότι η σημερινή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο παρουσία του υπουργού Εξωτερικών κράτησε μόλις δύο λεπτά!

Σε ανακοίνωση της κυβέρνησης της πΓΔΜ αναφέρεται ότι ο Ζόραν Ζάεφ και ο Νίκολα Ντιμιτρόφ πήγαν να ενημερώσουν τον πρόεδρο αλλά εκείνος διέκοψε τη συζήτηση και αποχώρησε από την αίθουσα, «αρνούμενος να συζητήσει για τα οφέλη που προκύπτουν από αυτή την ιστορική συμφωνία για το μέλλον της χώρας». Ο Γκιόργκι Ιβάνοφ, που έχει εκλεγεί με τη στήριξη του αντιπολιτευόμενου VMRO, έχει εκφράσει ανοιχτά την αντίθεσή του σε μια συμφωνία που περιλαμβάνει συνταγματικές αλλαγές. Το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ΜΙΑ, επικαλούμενο πηγές της Προεδρίας, ανέφερε ότι εντός της ημέρας θα υπάρξει διάγγελμα.

Από την άλλη μεριά, η κυβέρνηση κάλεσε όλους τους πολιτικούς παράγοντες να ενωθούν γύρω από τις εθνικές προτεραιότητες. «Οι πολίτες έχουν τελικά την ευκαιρία να γράψουν νέο κεφάλαιο στην ιστορία της χώρας και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να τους παρεμποδίσει να λάβουν την ενδεδειγμένη απόφαση για το μέλλον της χώρας», τονίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε.