13 Ιούνιος 2018, 11:10 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Ιούνιος 2018, 11:46

Ο Μητσοτάκης ζήτησε την παρέμβαση του Παυλόπουλου στο Σκοπιανό – Φήμες για πρόταση μομφής

  • Ο Μητσοτάκης ζήτησε την παρέμβαση του Παυλόπουλου στο Σκοπιανό – Φήμες για πρόταση μομφής
    Στο προεδρικό μέγαρο ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την επίτευξη συμφωνίας με την πΓΔΜ (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Μπελτές)

Την ώρα που εντείνεται η φημολογία ότι η Νέα Δημοκρατία θα καταθέσει πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ακόμα και πριν την ψήφιση του Πολυνομοσχεδίου, ο πρόεδρός της Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου για να έρθει στη Βουλή η συμφωνία για την πΓΔΜ πριν από την υπογραφή της.

Στόχος είναι, σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, να διαπιστωθεί εάν η κυβέρνηση διαθέτει την εμπιστοσύνη του Κοινοβουλευτικού Σώματος για να υπογράψει τη συμφωνία με τα Σκόπια.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έκανε λόγο για βαθιά προβληματική συμφωνία που αφενός βρίσκεται σε αντίθεση με τη γνώμη του μεγαλύτερου μέρους του ελληνικού λαού, αφετέρου με αυτή δεν συμφωνεί ούτε ο κυβερνητικός εταίρος του Αλέξη Τσίπρα, Πάνος Καμμένος. Ο πρωθυπουργός δεν διαθέτει την πολιτική νομιμοποίηση να υπογράψει τη συμφωνία και να δεσμεύσει τη χώρα, υπογράμμισε.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος αφού άκουσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη είπε ότι το Σύνταγμα ορίζει σαφώς τις αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας και τις αρμοδιότητες της Βουλής σε αυτά τα θέματα. «Να είστε βέβαιος ότι με πλήρη σεβασμό του Συντάγματος θα πράξω αυτό που μου αναλογεί. Αλλά με πλήρη τήρηση του Συντάγματος» εξήγησε, μην αφήνοντας πολλά περιθώρια στον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας.

Τι θα γίνει εάν η ΝΔ καταθέσει πρόταση μομφής
Στην περίπτωση που η Νέα Δημοκρατία καταθέσει πρόταση μομφής την Πέμπτη, τότε θα σταματήσει η συζήτηση του Πολυνομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα και θα ξεκινήσει η συζήτηση της πρότασης μομφής, που ωστόσο μπορεί να διαρκέσει έως και τρεις μέρες. Εάν το κάνει μετά την ψήφιση του Πολυνομοσχεδίου, δηλαδή την Παρασκευή, την ημέρα που ο πρωθυπουργός έχει πει ότι θα ενημερώσει τη Βουλή για το περιεχόμενο της συμφωνίας με την πΓΔΜ, η αξιωματική αντιπολίτευση θα προσπαθήσει να σταματήσει την όλη διαδικασία.