12 Ιούνιος 2018, 18:43 - Τελευταία Ενημέρωση: 13 Ιούνιος 2018, 09:01

Υπογράφεται σύμφωνο συνεργασίας για τη διδασκαλία της ποντιακής διαλέκτου από ΠΑΜΑΚ, ΕΠΜ και Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ποντίων Εκπαιδευτικών

  • Μαθήματα ποντιακής διαλέκτου για τρίτη χρονιά στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
    (Φωτ.: Flickr / Nikos Pappas, Yannis Voutsalas)

Πάνω από 50 τόμους που αφορούν την ιστορία και τη γλώσσα του ποντιακού ελληνισμού, αλλά και του ελληνισμού της ευρύτερης Ανατολής, θα δωρίσει στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, προς χρήση φοιτητών και ερευνητών, η Επιτροπή Ποντιακών Μελετών, στο πλαίσιο εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 14 Ιουνίου (στις 20:00) στο νέο Αμφιθέατρο 14 του πανεπιστημίου. Η εκδήλωση διεξάγεται με σκοπό να απονεμηθούν βεβαιώσεις σε 11 πιστοποιημένους εθελοντές εκπαιδευτές της ποντιακής διαλέκτου, οι οποίοι έφεραν εις πέρας τα μαθήματα την ακαδημαϊκή χρονιά 2017-18, διδάσκοντας ποντιακά σε αρχάριους ενήλικες εκπαιδευόμενους.

Παράλληλα, κατά την τελετή θα παρουσιαστεί η εκπαιδευτική και ερευνητική δράση «Το ρομπότ γροικά και καλατσεύ' ποντιακά;» και θα υπογραφεί σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ ΠΑΜΑΚ, ΕΠΜ και Πανελλήνιου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών.

Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Ποντίων Εκπαιδευτικών, υλοποιεί ήδη για δεύτερη συνεχή χρονιά το πρόγραμμα διδασκαλίας της ποντιακής διαλέκτου σε ενήλικες, στους χώρους του ιδρύματος αλλά σε σχολεία των δήμων Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς, Ευόσμου, Πολίχνης, Καβάλας, Έδεσσας, Δράμας και Αμυγδαλεώνα. Το πρόγραμμα παρακολούθησαν περίπου 250 εκπαιδευόμενοι και οι περισσότεροι από αυτούς θα παρευρεθούν στην εκδήλωση για να τιμήσουν τους εκπαιδευτές τους και να παραλάβουν από αυτούς και τις δικές τους βεβαιώσεις.


Το ρομπότ που μιλάει ποντιακά

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με χαιρετισμό του πρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Αχιλλέα Ζαπράνη, του προέδρου του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών Αντώνη Παυλίδη και του προέδρου της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών Χρήστου Γαλανίδη.

Θα ακολουθήσει η παρουσίαση του ρομπότ που μιλά την ποντιακή διάλεκτο.

Στη διάρκεια του περσινού προγράμματος χρησιμοποιήθηκε ερευνητικά η χρήση ενός μικρού ρομπότ που μιλούσε στους εκπαιδευόμενους ποντιακά. Το ρομπότ διηγούνταν στην ποντιακή διάλεκτο ιστορίες από την καθημερινότητα και καλούσε τους μαθητές σε διάλογο με ερωτήσεις και απαντήσεις, αλλά και στην επίλυση διαφόρων ασκήσεων που σχετίζονται με το λεξιλόγιο και την εκμάθηση ποντιακών λέξεων.

Ο Μιχάλης Καλιοντζίδης θα ντύσει μουσικά την εκδήλωση, ενώ στους παρευρισκομένους θα προσφερθούν ποντιακά εδέσματα.