12 Ιούνιος 2018, 15:44 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Ιούνιος 2018, 15:09

Νανοδιαμάντια περιβάλλουν άστρα και στέλνουν μικροκύματα στη Γη!

  • Νανοδιαμάντια περιβάλλουν άστρα και στέλνουν μικροκύματα στη Γη!
    Νανοδιαμάντια στον ουρανό (φωτ.: Credit: S. Dagnello, NRAO/AUI/NSF)

Την πηγή μυστηριωδών μικροκυμάτων που φτάνουν στη Γη από μακρινά συστήματα άστρων, εντός του δικού μας γαλαξία, πιστεύουν ότι εντόπισαν αστρονόμοι από τη Σχολή Φυσικής και Αστρονομίας του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ στην Ουαλία. Πρόκειται για μικροσκοπικά διαμαντάκια που περιβάλλουν ως νέφος διαμαντόσκονης κάποια νεαρά άστρα!

Τα νανοδιαμάντια, όπως είναι γνωστοί οι μικροσκοπικοί κρύσταλλοι άνθρακα, βρίσκονται στο εσωτερικό της σκόνης και των αερίων γύρω από τα νεογέννητα άστρα.

Όπως αναφέρουν σε δημοσίευσή τους στο περιοδικό αστρονομίας Nature Astronomy οι ερευνητές από τη Βρετανία, τις ΗΠΑ και τη Γερμανία, με επικεφαλής την αστρονόμο δρ Τζέιν Γκριβς, για να βρουν την πηγή της «ανώμαλης εκπομπής μικροκυμάτων» που προέρχεται από διάφορα σημεία του ουρανού, μελέτησαν το  υπέρυθρο φως που προέρχεται από πρωτοπλανητικούς δίσκους γύρω από τα άστρα. Η μελέτη έγινε με τηλεσκόπια στις ΗΠΑ και την Αυστραλία.

Οι πρωτοπλανητικοί δίσκοι είναι καυτοί και γεμάτοι οργανικά μόρια, ενώ παρέχουν ιδανικές συνθήκες για τη δημιουργία νανοδιαμαντιών.

Εκτιμάται ότι το 1% έως 2% του συνολικού άνθρακα σε αυτούς τους δίσκους μετατρέπεται σε νανοδιαμάντια. Χάρη στην υψηλή ενέργεια που έχουν αυτά τα νανοδιαμάντια, καθώς περιστρέφονται με μεγάλη ταχύτητα στο εσωτερικό του πρωτοπλανητικού δίσκου, εκπέμπουν ακτινοβολία στο τμήμα του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος που αντιστοιχεί στα μικροκύματα. Τέτοια νανοδιαμάντια, που το καθένα είναι εκατοντάδες χιλιάδες φορές μικρότερο από ένα κόκκο άμμου, έχουν συχνά βρεθεί και σε μετεωρίτες, οι οποίοι έχουν πέσει στη Γη, ενώ είναι δυνατό να παραχθούν και με βιομηχανικές μεθόδους.

«Γνωρίζαμε ότι κάποιου είδους σωματίδιο ευθύνεται για αυτό το φως των μικροκυμάτων, αλλά η ακριβής πηγή αποτελούσε αίνιγμα από τότε που ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά πριν περίπου 20 χρόνια. Με μια μέθοδο τύπου Σέρλοκ Χολμς, αποκλείσαμε όλες τις άλλες πιθανές αιτίες και με πολλή βεβαιότητα μπορούμε πλέον να πούμε ότι η πιθανότερη αιτία για τη δημιουργία αυτής της λάμψης μικροκυμάτων είναι η παρουσία νανοδιαμαντιών γύρω από νεαρά άστρα», δήλωσε η δρ Γκριβς.