12 Ιούνιος 2018, 12:25 - Τελευταία Ενημέρωση: 12 Ιούνιος 2018, 12:16

Αυτό είναι το κοινό ανακοινωθέν που υπέγραψαν Τραμπ-Κιμ

  • Αυτό είναι το κοινό ανακοινωθέν που υπέγραψαν Τραμπ-Κιμ
    (Φωτ.: EPA / Kevin Lim / The Straits Times)

Μια συνολική, σε βάθος και ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων για τις νέες σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας, αλλά και για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Κορεατική Χερσόνησο, περιλάμβανε η ιστορική συνάντηση κορυφής που έγινε στη νήσο Σεντόσα της Σιγκαπούρης μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Κιμ Γιονγκ Ουν.

To περιεχόμενο του εγγράφου που συνυπέγραψαν οι μέχρι πρότινος εχθροί παρέμενε άγνωστο για αρκετή ώρα. Οι φωτογραφίες ήταν αυτές που «αποκάλυψαν» τα όσα συμφώνησαν οι δύο ηγέτες.

Σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεσμεύτηκε να παράσχει εγγυήσεις ασφαλείας, ενώ αντίστοιχα ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας επανέλαβε τη σταθερή και ακλόνητη δέσμευσή του για την πλήρη αποπυρηνικοποίηση της χερσονήσου. Συγκεκριμένα, στο κείμενο αναφέρεται ότι:

  1. Οι ΗΠΑ και η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας δεσμεύονται για την εγκαθίδρυση νέων σχέσεων, σύμφωνα με την επιθυμία των λαών των δύο χωρών για ειρήνη και ευημερία.
  2. Οι ΗΠΑ και η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας θα ενώσουν τις προσπάθειές τους για την οικοδόμηση ενός διαρκούς και σταθερού καθεστώτος ειρήνης στην Κορεατική Χερσόνησο.
  3. Επαναδιατυπώνοντας την Δήλωση της Πανμουντζόμ (27 Απριλίου 2018) η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας δεσμεύεται να εργαστεί για την πλήρη αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου.
  4. Οι ΗΠΑ και η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας δεσμεύονται για την αποκατάσταση των λειψάνων των αιχμαλώτων πολέμου και των αγνοουμένων, και για τον επαναπατρισμό όσων έχουν ταυτοποιηθεί.

Οι Ντόναλντ Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν στο κοινό ανακοινωθέν αναγνωρίζουν ότι η συνάντηση της Σιγκαπούρης, η πρώτη μεταξύ των δύο χωρών, είναι ένα γεγονός μεγάλης σημασίας και σηματοδοτεί ένα νέο μέλλον μακριά από τις εντάσεις και την εχθρότητα των περασμένων δεκαετιών. Στο πλαίσιο αυτό δεσμεύονται να εφαρμόσουν «πλήρως και γρήγορα» τα όσα περιλαμβάνονται στο κείμενο που συνυπέγραψαν, γι’ αυτό και θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις υπό τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και έναν αντίστοιχα υψηλόβαθμο Βορειοκορεάτη αξιωματούχο.

Το κοινό ανακοινωθέν κλείνει με την επιπλέον δέσμευση να υπάρξει συνεργασία του προέδρου των ΗΠΑ και του ηγέτη της Βορείου Κορέας για την «προώθηση της ειρήνης, της ευημερίας και της ασφάλειας στην Κορεατική Χερσόνησο και στον κόσμο».