10 Ιούνιος 2018, 21:32 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Ιούνιος 2018, 20:43

Εκδηλώσεις μνήμης στο Δίστομο: Ποτέ ξανά ναζισμός και φασισμός

  • Εκδηλώσεις μνήμης στο Δίστομο: Ποτέ ξανά ναζισμός και φασισμός
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Χρήστος Λουκάς)

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε τις εκδηλώσεις μνήμης στο Δίστομο για τα 74 χρόνια από τη ναζιστική θηριωδία που στοίχισε τη ζωή σε 218 ανθρώπους. Αρχικά έγινε η πομπή προς το Μαυσωλείο όπου έγιναν οι καταθέσεις στεφάνων από την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία.

Ξεχωριστή στιγμή ήταν όταν ο πρέσβης της Γερμανίας Γενς Πλέτνερ κατέθεσε το στεφάνι και γονάτισε στο μνημείο.

«Μετά από 74 χρόνια από τη αποφράδα εκείνη ημέρα της Σφαγής των κατοίκων του Διστόμου είναι αυτονόητο: Ποιος ανέλαβε την ευθύνη αυτών των εγκλημάτων και πρωτίστως υπήρξε τιμωρία των θυτών και αποζημίωση των θυμάτων και των απογόνων τους σύμφωνα με τους κανόνες δικαίου που ισχύουν από την μυθική εποχή και το διεθνές δίκαιο; Και η απάντηση είναι αυτονόητη και δυστυχώς αρνητική», ανέφερε στη ομιλία του ο δήμαρχος Διστόμου Αράχωβας Αντίκυρας Ιωάννης Γεωργακός.

Στη συνέχεια υπογράμμισε πως «με μεγάλη θλίψη διαπιστώνουμε ότι παρά τα τόσα δεινά που επέφερε ο ναζισμός και ο φασισμός στην ανθρωπότητα και ιδίως στην γηραιά ήπειρο. στην ήπειρό μας, δεν φαίνεται να διδαχθήκαμε τίποτε. Ολοκληρωτικές ιδεολογίες και πολιτικά μορφώματα ή και πολιτικά κόμματα φασίζουσας και νεοναζιστικής ιδεοληψίας επανεμφανίζονται και μάλιστα πλειοψηφούν σε εκλογικές αναμετρήσεις ή συμμετέχουν σε κυβερνητικούς συνασπισμούς».

Ο βουλευτής Θοδωρής Δρίτσας ανέφερε πως στην νέα σύνοδο η Βουλή των Ελλήνων έχει δεσμευθεί να συζητήσει και να εγκρίνει το πόρισμα της επιτροπής για τις αποζημιώσεις και να σταλεί στα κοινοβούλια της Ευρώπης συμπεριλαμβανομένου και της Γερμανίας ώστε να αναλάβει η Γερμανία τις υποχρεώσεις της.

Ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Νίκος Μαυραγάνης δήλωσε πως έφθασε ο κατάλληλος διπλωματικός χρόνος για τη διεκδίκηση των αποζημιώσεων. Ο εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Παύλος Χρηστίδης ανέφερε πως για εμάς είναι ενεργό το θέμα των αποζημιώσεων και πως ήρθε η ώρα να αναγνωρισθεί αυτό από το γερμανικό δημόσιο.

Στις εκδηλώσεις παρέστησαν επίσης ο αρχηγός ΓΕΣ Αλκιβιάδης Στεφανής, ο ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς, ο εκπρόσωπος της ΛΑΕ Δημήτρης Στρατούλης και αρκετοί ακόμα.

  • ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ.