10 Ιούνιος 2018, 14:06 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Ιούνιος 2018, 13:42

Οργή Ερντογάν για τα κλειστά τζαμιά στην Αυστρία – Προειδοποιεί για θρησκευτικό πόλεμο

  • Οργή Ερντογάν για τα κλειστά τζαμιά στην Αυστρία – Προειδοποιεί για θρησκευτικό πόλεμο
    Ο Ταγίπ Ερντογάν (φωτ. αρχείου: EPA / Dai Kurokawa)

Έντονη ήταν η αντίδραση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην απόφαση της αυστριακής κυβέρνησης να αναστείλει τη λειτουργία τζαμιών και να απελάσει ιμάμηδες. «Φοβάμαι ότι τα βήματα που κάνει ο πρωθυπουργός της Αυστρίας οδηγούν πάλι τον κόσμο σε έναν πόλεμο Σταυροφόρων-Ημισελίνου. Πού πάει αυτό;», αναρωτήθηκε ο Τούρκος πρόεδρος χθες το βράδυ σε προεκλογική ομιλία που έκανε.

Και συνέχισε: «Θα πετάξουν, λέει, τους θρησκευτικούς μας λειτουργούς εκτός Αυστρίας. Αν εσείς πράξετε αυτό, εμείς θα μείνουμε άπραγοι; Θα σημάνει ότι κι εμείς θα κάνουμε κάτι».

Στο μεταξύ, το πολιτικό θερμόμετρο ανεβαίνει όχι μόνο στις πλατείες των προεκλογικών συγκεντρώσεων αλλά και στη μάχη των εντυπώσεων που δημιουργούν οι δημοσκοπήσεις.

Νέα δημοσκόπηση της SONAR υπολογίζει την παράσταση νίκης του Ταγίπ Ερντογάν, στο δεύτερο γύρο, στο 53,7% αλλά «βάζει φωτιά» στην βραδιά της 24ης Ιουνίου δίνοντας ποσοστό 48,3% στη συμμαχία του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, του Εθνικιστικού Κινήματος του Μπαχτσελί και του ακροδεξιού κόμματος Μεγάλης Ενότητας για τις προεδρικές εκλογές. Το περιθώριο στατιστικoύ λάθους είναι από 0,99% έως και 1,81%.

Σε αυτήν τη δημοσκόπηση που έχει διεξαχθεί σε 26 πόλεις με 3.000 συνεντεύξεις από την εταιρεία που είχε προβλέψει την νίκη του Ερντογάν στις τελευταίες προεδρικές εκλογές, ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού λαικού Κόμματος Μουχαρρέμ Ιντζέ φτάνει στο εντυπωσιακό, για την πορεία του κόμματός του τις τελευταίες δεκαετίες, 31,4% στον πρώτο γύρο.

Η ίδια δημοσκόπηση επιβεβαιώνει την ισχνή πορεία της Μεράλ Άκσενερ που παρουσιάζεται να βρίσκεται στο 9,5% και το Κουρδικό Κόμμα να παλεύει για την εκπροσώπηση στη βουλή αφού βρίσκεται κάτω από το όριο εκπροσώπησης με ποσοστό 8,5 %.

  • Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Α. Ρομπόπουλος.