10 Ιούνιος 2018, 10:55 - Τελευταία Ενημέρωση: 10 Ιούνιος 2018, 10:55

Ρεκόρ αφίξεων το 2018 – Αναμένονται περισσότεροι από 32 εκατομμύρια τουρίστες

  • Ρεκόρ αφίξεων το 2018 – Αναμένονται περισσότεροι από 32 εκατομμύρια τουρίστες
    Τουρίστες στην Αρχαία Αγορά (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Μπελτές)

Με τη συμμετοχή κορυφαίων παραγόντων από το χώρο της υγείας, του τουρισμού και του επιχειρείν της Ελλάδας και της Αμερικής, πραγματοποιήθηκε χθες (9/6) ημερίδα για τον τουρισμό υγείας της χώρα μας. Η ημερίδα διοργανώθηκε από το Διεθνές Κέντρο Τουρισμού Υγείας και το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Ελλήνων Γιατρών, υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, στο Huffington Center, στο Λός Άντζελες των ΗΠΑ.

Την  ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε o γενικός γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης Γιώργος Τζιάλλας, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας Γρηγόρης Καραχάλιος. Σύμφωνα με τον Γ. Τζιάλλα, για τη φετινή χρονιά αναμένεται ρεκόρ αφίξεων. Αναμένονται πάνω από 32 εκατομμύρια τουρίστες (δηλαδή 2 εκατ. περισσότεροι σε σχέση με πέρυσι) πολλοί από τους οποίους κατευθύνονται σε ανερχόμενους τουριστικούς προορισμούς όπως είναι για παράδειγμα η Πελοπόννησος.

Οι διακεκριμένοι ομιλητές αναφέρθηκαν στα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας, η οποία  μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό  ρόλο στον παγκόσμιο χάρτη του τουρισμού υγείας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν η χώρα μας έχει 60%-90% χαμηλότερη δαπάνη υγειονομικής περίθαλψης και μικρότερες λίστες αναμονής σε σύγκριση με άλλες χώρες .

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στον τουρισμό υγείας και ευεξίας και στην αξιοποίηση των ιαματικών πηγών της χώρας μας .

Μάλιστα έχουν δεσμευθεί 25 εκατομμύρια ευρώ τα οποία καλούνται να αξιοποιήσουν οι Δήμοι που έχουν πιστοποιημένες ιαματικές πηγές για να κάνουν έργα υποδομής.

Ο πρόεδρος του ΙΣΑ και της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης τόνισε μεταξύ άλλων: «Στόχος μας είναι η  ανάδειξη της Ελλάδας σε κορυφαίο προορισμό, στον παγκόσμιο χάρτη του τουρισμού υγείας. Η χώρα μας διαθέτει σημαντικά πλεονεκτήματα όπως είναι το υψηλό επίπεδο των υπηρεσιών υγείας, το καταξιωμένο επιστημονικό προσωπικό και ο πλούτος των ιαματικών μας πηγών, σε συνδυασμό με τις άριστες ξενοδοχειακές υποδομές.

»Ο τζίρος της παγκόσμιας αγοράς του τουρισμού υγείας-ευεξίας εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 100  δισ. δολάρια ενώ παρουσιάζει ρυθμό αύξησης 15%-25%, με περίπου 35 εκατ. διασυνοριακούς χρήστες των υπηρεσιών υγείας να ξοδεύουν κατά μέσο όρο 3.800-6.000 δολάρια ανά ιατρική επίσκεψη, συμπεριλαμβανομένων των δαπανών που σχετίζονται με ιατρικές υπηρεσίες, διασυνοριακές και τοπικές μετακινήσεις, ενδονοσοκομειακή παραμονή και καταλύματα.


Ο Γιώργος Πατούλης στην ημερίδα του Λος Άντζελες (φωτ.: ΙΣΑ)

Η δημιουργία ισχυρού brand και φήμης της Ελλάδας ως ελκυστικού προορισμού ιατρικού τουρισμού είναι κρίσιμη για την επιτυχία της εθνικής στρατηγικής. Προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε συστηματικά τόσο με παρεμβάσεις μας στην κεντρική διοίκηση στο εσωτερικό όσο και με παρουσιάσεις των δυνατοτήτων της χώρας μας στο εξωτερικό. Θα πρέπει να ενώσουμε δυνάμεις να ανοίξουμε διαύλους επικοινωνίας να  θεμελιώσουμε συνεργασίες για να πετύχουμε το στόχο μας».

Η ημερίδα στο Λος Άντζελες αποτέλεσε τον έκτο σταθμό, μετά τη Νέα Υόρκη, το Σικάγο, το Μόντρεαλ, τη Μελβούρνη και το Σίδνεϊ, όπου πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία ανάλογες εκδηλώσεις πριν από μερικούς μήνες.

  • Με πληροφορίες από τον ΙΣΑ.