9 Ιούνιος 2018, 09:14 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Ιούνιος 2018, 09:18

Η Γερμανία στο ισχυρό Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

  • Η Γερμανία στο ισχυρό Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
    Τα γραφεία του ΟΗΕ στη Γερμανία (φωτ.: dpa / R4200)

Εντυπωσιακή είσοδο στο πλέον ισχυρό όργανο των Ηνωμένων Εθνών, το Συμβούλιο Ασφαλείας, έκανε η Γερμανία καθώς εξελέγη στα δέκα μη μόνιμα μέλη του. Το Βερολίνο έλαβε 184 ψήφους σε σύνολο 190 κατά τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Η θητεία της Γερμανίας αρχίζει το 2019 και θα διαρκέσει δύο χρόνια.

Τα υπόλοιπα τέσσερα, νέα μη μόνιμα μέλη του οργάνου είναι το Βέλγιο, η Νότια Αφρική, η Δομινικανή Δημοκρατία και η Ινδονησία. Θέσεις μη μόνιμων μελών έχουν επίσης η Ακτή Ελεφταντοστού, η Ισημερινή Γουϊνέα, το Κουβέιτ, το Περού και η Πολωνία.

«Η Γερμανία έχει τώρα ένα μεγάλο καθήκον και ευθύνη να αντιμετωπίσει», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, ο οποίος ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη για να προωθήσει την υποψηφιότητα της χώρας του. «Το Συμβούλιο Ασφαλείας πρέπει να είναι πιο ολοκληρωμένο», δήλωσε από την πλευρά του ο Γερμανός Πρέσβης του ΟΗΕ Κρίστοφ Χόισγκεν. «Πρέπει να αγωνιστεί για την πρόληψη των κρίσεων», συμπλήρωσε.

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας υπάρχουν πέντε μόνιμα και δέκα μη μόνιμα μέλη. Στην πρώτη «κατηγορία» είναι οι ΗΠΑ, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία και Κίνα, που έχουν το δικαίωμα του βέτο. Τα μη μόνιμα αλλάζουν κάθε δύο χρόνια.