9 Ιούνιος 2018, 10:45 - Τελευταία Ενημέρωση: 9 Ιούνιος 2018, 11:54

Η Δραπετσώνα, πόλη-μάνα Ποντίων και Μικρασιατών προσφύγων, αποκαλύπτεται στο λεύκωμα «Από τον Πόντο και τη Μικρασία στον Πειραιά, εδώ... στη Δραπετσώνα»

  • Η Δραπετσώνα, πόλη-μάνα Ποντίων και Μικρασιατών προσφύγων, αποκαλύπτεται στο λεύκωμα «Από τον Πόντο και τη Μικρασία στον Πειραιά, εδώ... στη Δραπετσώνα»
    Μια από τις πολλές μαρτυρίες που φιλοξενεί το βιβλίο-λεύκωμα, απόδειξη του πόσο άρρηκτα δεμένη είναι η πόλη της Δραπετσώνας με τους πρόσφυγες, Πόντιους και Μικρασιάτες

Εάν ήταν άνθρωπος, θα δάκρυζε σαν διάβαζε πώς μιλούν για εκείνη. Εάν ήταν μάνα θα ένιωθε υπερηφάνεια για τα τόσα άξια παιδιά της. Εάν βρισκόταν σε κάποια άλλη χώρα ίσως τα βιβλία ιστορίας έγραφαν για αυτή συχνότερα. Όμως η Δραπετσώνα είναι μόνο μία πόλη της Ελλάδας, κάπου στη Β’ Πειραιά που μάλιστα πριν από λίγα χρόνια της αρνήθηκαν το δικαίωμα να είναι ανεξάρτητη και αυτοδιοικούμενη και την υποχρέωσαν να συνενωθεί με το δήμο Κερατσινίου, παραβλέποντας τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της και τη σπουδαία ιστορία της. Μια ιστορία που ευτυχώς αποτύπωσαν με ευαισθησία οι συγγραφείς Γιώργος Χατζόπουλος και Γιώργος Τσιρίδης, στο βιβλίο-λεύκωμα Από τον Πόντο και τη Μικρασία στον Πειραιά, εδώ... στη Δραπετσώνα, την έκδοση του οποίου ανέλαβε η ιστορική Ένωση Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας.

Το μνημειώδες αυτό έργο που οραματίστηκε ο Πόντιος ευπατρίδης Δαμιανός Ποιμενίδης, παρουσιάζεται επισήμως για πρώτη φορά τη Δευτέρα 11 Ιουνίου, στις 19:30, στο κτήριο-κόσμημα της Ένωσης στη Δραπετσώνα.

Θα ακολουθήσει και δεύτερη παρουσίαση τη Δευτέρα 18 Ιουνίου στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Η πολυτελής επετειακή έκδοση, την παραγωγή της οποίας έκανε ο εκδοτικός οίκος Ινφογνώμων, κρύβει ένα πραγματικό θησαυρό δημοσιογραφικών άρθρων, ανθολογημένων κειμένων, συνεντεύξεων, φωτογραφικού υλικού, εικαστικών έργων, ποιημάτων, που χρειάστηκαν χρόνια για να συλλεχθούν και να επιλεχθούν για να κοσμήσουν τις σελίδες της. Την επιμέλεια των εκατοντάδων σελίδων έκανε η Γ.Γ. της Ένωσης Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας και αρχισυντάκτρια της εφημερίδας Ποντιακή Γνώμη Χριστίνα Χαφουσίδου, η οποία μίλησε στο pontos-news.gr και για την πρώτη επίσημη παρουσίαση του λευκώματος.


Στα θεμέλια της «Ποντιακής Στέγης» (νυν κτήριο της Ένωσης Ποντίων Πειραιώς)

«Θέλαμε να ξεφύγουμε από τον τρόπο που παραδοσιακά παρουσιάζεται ένα βιβλίο και έτσι δεν θα έχουμε πάνελ ομιλητών. Επιλέξαμε να έχουμε παρουσιαστή του λευκώματος και παρουσιαστή του προγράμματος. Στην παρουσίαση της εκδήλωσης θα είναι η αρμενικής καταγωγής ηθοποιός Χριστίνα Αλεξανιάν που έχει μεγαλώσει στη Δραπετσώνα, ενώ την παρουσίαση του λευκώματος θα κάνει ο εκδότης Σάββας Καλεντερίδης που εργάστηκε για αυτό το βιβλίο ενώ ο εκδοτικός του οίκος Ινφογνώμων ανέλαβε και την παραγωγή του» είπε η Γ.Γ. της Ένωσης.


Ο Χρύσανθος (με το καπέλο) στο πατρικό του· πρώτη από αριστερά η γιαγιά του, και δίπλα του ο Γιωργούλης Κουγιουμτζίδης (1964)

Δύο είναι τα είδη της μουσικής που θα επικρατήσουν στην παρουσίαση, τα ρεμπέτικα και τα ποντιακά, γιατί στη Δραπετσώνα μεγαλούργησαν πολύ σπουδαίοι καλλιτέχνες αυτών των μουσικών ειδών. Θα επικεντρωθούμε σε κάποιους από αυτούς, τον λυράρη Νίκο Παπαβραμίδη που είναι Δραπετσωνίτης, τον Χρύσανθο Θεοδωρίδη που έκανε τις πρώτες του δουλειές στην πόλη και θα ακούσουμε κι ένα κομμάτι από το cd της Μέλπως Μερλιέ που η φωνογράφησή του έγινε στα παραπήγματα της Δραπετσώνας.


Ψαραγορά Πειραιά, 1930· με το όργανο ο Γιοβάν Τσαούς και αριστερά του ο Ν. Μάθεσης

Ιδιαίτερη μνεία θα γίνει στον ρεμπέτη Γιοβάν Τσαούς που ήταν επίσης Δραπετσωνίτης» πρόσθεσε η Χριστίνα Χαφουσίδου.

Η πρώτη επίσημη παρουσίαση του λευκώματος θα ολοκληρωθεί με ένα τιμητικό αφιέρωμα στον πρώην πρόεδρο της Ένωσης Δαμιανό Ποιμενίδη που έφυγε από τη ζωή το Σάββατο 22 Ιουλίου 2017, και την απονομή τιμητικών πλακετών στους συγγραφείς και τους χορηγούς του.

Πόπη Παπαγεωργίου

  • Ένωση Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Από τον Πόντο και τη Μικρασία στον Πειραιά, εδώ... στη Δραπετσώνα, εκδ. Ινφογνώμων, Δραπετσώνα 2016.
  • Το βιβλίο-λεύκωμα πωλείται 30 ευρώ, τιμή σχεδόν συμβολική, δεδομένης της δουλεμένης και ακριβής παραγωγής του. Σχετικά μπορείτε να επικοινωνήσετε με την επιμελήτρια έκδοσης Χριστίνα Χαφουσίδου, στο τηλέφωνο 697 489 9534, 210 3316 036.