8 Ιούνιος 2018, 21:34 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Ιούνιος 2018, 21:34

Πολυνομοσχέδιο: Αύξηση πλεονασμάτων με μείωση συντάξεων και κατάργηση αφορολόγητου

  • Ψηφίστηκε η τροπολογία που καταργεί το ασυμβίβαστο για τους βουλευτές, υποψήφιους στις ευρωεκλογές
    (Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Δημήτρης Παπαμητσός)

Στη Βουλή κατατέθηκε το απόγευμα της Παρασκευής το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης ενόψει του Eurogroup της 21ης Ιουνίου. Το πολυνομοσχέδιο θα συζητηθεί τη Δευτέρα και αναμένεται να ψηφιστεί την Πέμπτη.

Σε αυτό περιλαμβάνονται «βροχή» φορολογικών διατάξεων, καθώς αποτελείται από 120 άρθρα σε 120 σελίδες και συνοδεύεται από εκθέσεις 500 σελίδων.

Στο πολυνομοσχέδιο δεν περιλαμβάνονται οι διατάξεις για τον ΕΝΦΙΑ, που θα πάνε στη βουλή με τη μορφή τροπολογίας την ερχόμενη εβδομάδα. Τα πλεονάσματα που προβλέπονται είναι στα 5,2 δισ. από περικοπές συντάξεων και φόρους, από τα οποία το υπουργείο Οικονομικών υπόσχεται να δώσει παροχές και φοροελαφρύνσεις έως και 3,6 δισ. ευρώ

Στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα έως το 2022 περιλαμβάνονται μέτρα που εκτιμάται θα αποδώσουν ως 5,118 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,918 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τις δρομολογημένες περικοπές των συντάξεων, τα 143 εκατ. ευρώ από τις παρεμβάσεις στις ασφαλιστικές εισφορές και στα επιδόματα και τα υπόλοιπα 2,058 δισ. ευρώ από τη μείωση του αφορολογήτου.

Παράλληλα, στο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνονται προαπαιτούμενα όπως τα νέα διόδια στις εθνικές οδούς και αύξηση των ήδη υπαρχόντων, αλλά και η είσοδος επενδυτών στην Ενέργεια. Από την άλλη η κυβέρνηση φέρνει διατάξεις για το νέο στεγαστικό επίδομα των 70-210 ευρώ το μήνα, αλλά και νέες ανατροπές στον Εξωδικαστικό Συμβιβασμό και τον νόμο Κατσέλη για υπερχρεωμένα νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το πολυνομοσχέδιο.