8 Ιούνιος 2018, 20:12 - Τελευταία Ενημέρωση: 8 Ιούνιος 2018, 20:11

Υπό μερικό έλεγχο η φωτιά στην Πύλο (βίντεο)

Οι πυροσβεστικές υπηρεσίες έχουν θέσει υπό μερικό έλεγχο τη φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι στην Πύλο. «Ήταν μία πολύ επικίνδυνη φωτιά, αφού το πύρινο μέτωπο πλησίασε τις παρυφές της πόλης της Πύλου. Όμως, χάρη στις προσπάθειες των επίγειων και εναερίων μέσων της πυροσβεστικής, οι φλόγες δεν επεκτάθηκαν προς τα σπίτια», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Πύλου-Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης.

Από τη φωτιά κάηκε πευκοδάσος μέσα και έξω από το κάστρο της Πύλου, αλλά δεν κινδύνεψε ο αρχαιολογικός χώρος.

Στο έργο της πυρόσβεσης συνέδραμαν και οχήματα του δήμου, ενώ σύμφωνα με την πυροσβεστική, η εικόνα που παρουσιάζει η φωτιά τις απογευματινές ώρες είναι πολύ καλύτερη συγκριτικά με το μεσημέρι και έχουν σταματήσει να επιχειρούν τα εναέρια μέσα. Στην περιοχή συνεχίζουν να επιχειρούν 25 πυροσβέστες με 10 οχήματα.

Ανακοίνωση εξέδωσε και το υπουργείο Πολιτισμού, τονίζοντας ότι ο αρχαιολογικός χώρος δεν υπέστη ζημιές. «Η πυρκαγιά εξαιτίας των ισχυρών ανέμων επεκτάθηκε και κατά μήκος της εξωτερικής δυτικής πλευράς των τειχών του φρουρίου και στη συνέχεια εισέβαλε στο δυτικό εσωτερικό τμήμα του κάστρου. Ο αρχαιολογικός χώρος είχε εκκενωθεί προληπτικά, όταν διαπιστώθηκε η αρχική εκδήλωση της πυρκαγιάς, ενώ υπήρξε άμεση κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Πύλου και του δήμου Πύλου-Νέστορος, αλλά και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μεσσηνίας», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια συμπληρώνεται: «Προκλήθηκαν περιορισμένες φθορές (κάλυψη με αιθάλη) σε μικρά τμήματα των περιμετρικών τειχών, ενώ η πυρκαγιά δεν επηρέασε τα μεμονωμένα μνημεία (Ι.Ν Μεταμόρφωσης Σωτήρος) και τα κτήρια που φιλοξενούν μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις εντός του φρουρίου. Οι αντιπυρικές ζώνες που υφίστανται εντός του μνημείου συνετέλεσαν καθοριστικά στην ανάσχεση της πυρκαγιάς και στη μη επέκτασή της προς την πλευρά του οικισμού της Πύλου».