31 Δεκέμβριος 2013, 11:00 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:42

Γιατί σπάμε το ρόδι την Πρωτοχρονιά στην Ελλάδα;

  • Γιατί σπάμε το ρόδι την Πρωτοχρονιά στην Ελλάδα;

Γιατί σπάμε το ρόδι την Πρωτοχρονιά στην Ελλάδα;

Την Πρωτοχρονιά το ρόδι επανέρχεται στην επικαιρότητα της χριστουγεννιάτικης ατμόσφαιρας χάρη στον πρωταγωνιστικό του ρόλο με την έλευση της χρονιάς.

Το έθιμο ξεκινάς από τις Σέρρες που φαίνεται ότι πρωτοξεκίνησε και παρακάτω ακολουθεί όλη η αλήθεια για την ιστορία του ώστε να πεισθείτε φέτος και να  το σπάσετε και εσείς!

Οι Σερραίοι δεν σπάνε απλά το ρόδι λοιπόν, όταν έρχεται η στιγμή της αλλαγής του Χρόνου. Το στόρυ έχει ως εξής: Αρχικά, ο νοικοκύρης του σπιτιού παίρνει μαζί του (στην εκκλησία) ένα ρόδι. Όταν επιστρέφει στο σπίτι με τη νέα χρονιά, δεν μπαίνει μέσα μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, αλλά γίνεται σα να λέμε"μουσαφίρης". Χτυπά το κουδούνι (μιας και δεν πρέπει να ανοίξει με το κλειδί του) και μπαίνει με το δεξί και με το ρόδι στο χέρι. Και κάπου εκεί είναι που το σπάει, αλλά με δύναμη, ώστε να πεταχτούν οι σπόροι παντού, κάτι που μεταφράζεται ως καλοτυχία και υγεία για όλη την οικογένεια. Παραδοσιακό έθιμο που αναβιώνεται και σε άλλες περιοχές της χώρας, όπως σε χωριά της Πελοποννήσου.

Πηγή: travelstyle.gr