5 Ιούνιος 2018, 21:49 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Ιούνιος 2018, 21:34

Τουρκικά «πυρά» για τους 8 στρατιωτικούς που αφέθηκαν ελεύθεροι

  • Πρόκληση η επικήρυξη των «8» Τούρκων αξιωματικών από την Άγκυρα
    Αστυνομικοί συνοδεύουν στον εισαγγελέα Εφετών τους 8 αξιωματικούς του Τουρκικού Στρατού, που ζήτησαν και πήραν πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

Νέες βολές κατά της Ελλάδας εξαπέλυσε η τουρκική κυβέρνηση με αφορμή για την αποφυλάκιση των 8 Τούρκων αξιωματικών, που η Άγκυρα κατηγορεί για το πραξικόπημα του 2016 και χθες αφέθηκαν ελεύθεροι μετά την παρέλευση του 18μηνου από την έναρξη της κράτησής τους. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Αμπντουλχαμίτ Γκιούλ κατηγόρησε την Αθήνα ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο κι ότι αγνόησε τα αλλεπάλληλα αιτήματα έκδοσης που είχε καταθέσει η Άγκυρα, ενώ ισχυρίστηκε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει χειριστεί την υπόθεση με γνώμονα τα πολιτικά συμφέροντά της και χωρίς να δώσει βάση στην νομική πτυχή του θέματος.

Σε ανάλογο μήκος κύματος ήταν η τοποθέτηση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Αξόι, ο οποίος δήλωσε ότι δεν είναι δυνατόν μια χώρα που αποκαλείται λίκνο της δημοκρατίας «να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας».

Την ίδια ώρα, στην Ελληνική Αστυνομία έχει σημάνει συναγερμός, με αφορμή και τις χθεσινές εμπρηστικές δηλώσεις του Τούρκου κυβερνητικού εκπροσώπου. Ο Μπεκίρ Μποζντάγ υποστήριξε ότι όπου και να πάνε οι 8 Τούρκοι στρατιωτικοί, η Άγκυρα θα τους πακετάρει και θα τους φέρει πίσω στην Τουρκία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα έχει ήδη αποφασίσει την εντατικοποίηση των περιπολιών γύρω από το οίκημα ή τα δύο οικήματα όπου διαμένουν οι Τούρκοι αξιωματικοί σε άγνωστη τοποθεσία. Τα μέτρα ασφαλείας για την φύλαξη του καταφυγίου είναι ήδη δρακόντεια, με περίπου 90 άνδρες να υπηρετούν καθημερινά για αυτόν τον σκοπό, σε τρεις βάρδιες.