5 Ιούνιος 2018, 20:56 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Ιούνιος 2018, 20:54

Τουρκία-εκλογές: Ο Ερντογάν δεν εξασφαλίζει πλειοψηφία από τον πρώτο γύρο

  • Τουρκία-εκλογές: Ο Ερντογάν δεν εξασφαλίζει πλειοψηφία από τον πρώτο γύρο
    (Φωτ.: EPA / Toms Kalnins)

Δημοσκόπηση στην Τουρκία δείχνει ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν συγκεντρώνει την απαραίτητη πλειοψηφία για να κερδίσει στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της 24ης Ιουνίου. Κάτι που αναμένεται να πετύχει στο δεύτερο γύρο, δύο εβδομάδες αργότερα, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Sonar, που δημοσιοποίησε σήμερα τη σχετική δημοσκόπηση.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα 3.000 ερωτηθέντων σε 26 από τις 81 επαρχίες της Τουρκίας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της, ο Ερντογάν λαμβάνει 48,3% των ψήφων στον πρώτο γύρο, με τον υποψήφιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης Μουχαρέμ Ιντζέ να πιάνει ποσοστό 31,4%. Η δημοσκόπηση διεξήχθη μεταξύ 29 Μαΐου και 3 Ιουνίου.

Πάνω από το 53% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν τον Ερντογάν έναντι του Ιντζέ στο δεύτερο γύρο.

Σε ό,τι αφορά τις βουλευτικές εκλογές, το κυβερνών κόμμα AKP του Ερντογάν προηγείται με 42,2%. Ο εταίρος της συμμαχίας, το εθνικιστικό κόμμα MHP, αναμένεται να συγκεντρώσει το 7,1% των ψήφων. Η έρευνα έδειξε ότι η αντίπαλη συμμαχία της κύριας αντιπολίτευσης (CHP) παίρνει 39,5%.

Το φιλοκουρδικό HDP (του Σελαχατίν Ντεμιρτάς που παραμένει φυλακισμένος αντιμέτωπος με ποινή κάθειρξης έως και 142 έτη), συγκεντρώνει ποσοστό 10%. Δηλαδή, το κατώτατο όριο για να εισέλθει στο κοινοβούλιο.