4 Ιούνιος 2018, 21:40 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Ιούνιος 2018, 23:37

Ελεύθεροι οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί – Οξεία αντίδραση της Άγκυρας

  • Η οργισμένη αντίδραση της Άγκυρας: Η Ελλάδα στηρίζει το πραξικόπημα και προστατεύει τους εχθρούς της Τουρκίας 2
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Ορέστης Παναγιώτου)

Ελεύθεροι αφέθηκαν και οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί, καθώς παρήλθε το διάστημα για τη νόμιμη προφυλάκισή τους, ενώ κρίθηκε οριστικά και αμετάκλητα ότι είναι συνταγματική και νόμιμη χορήγηση ασύλου στον έναν από τους οκτώ από την ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας. Σήμερα αποχώρησαν από το αστυνομικό τμήμα του Ολυμπιακού Χωριού και οι τελευταίοι τέσσερις, με την αντίδραση της Τουρκίας να είναι έντονη.

Οι οκτώ Τούρκοι στρατιωτικοί παραμένουν σε δημόσιο οίκημα στην Αττική υπό καθεστώς αυστηρότατης φύλαξης.

Το μέρος φύλαξης δεν έχει γίνει γνωστό, καθώς υπάρχει ο φόβος να επιχειρηθεί η απαγωγή τους με στόχο να βρεθούν πίσω στην Τουρκία. Οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί πέρασαν στην Αλεξανδρούπολη, λίγες μέρες μετά το απόπειρα πραξικοπήματος στη γείτονα χώρα τον Ιούνιο του 2016, ζητώντας άσυλο. Η δικαίωση του αιτήματος του ενός και η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ που χαρακτηρίζει νόμιμη τη χορήγηση ασύλου αφορά και τους οκτώ. Όταν η απόφαση αυτή καθαρογραφεί και δημοσιευθεί επισήμως θα χορηγηθούν στον συγκυβερνήτη ταξιδιωτικά έγγραφα και έτσι θα μπορεί να ταξιδεύσει στην Ευρώπη. Το ίδιο θα ισχύσει και για τους υπόλοιπους επτά.

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Τουρκίας, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Μπεκίρ Μποζντάγ να δηλώνει: «Νομίζαμε πως ο Τσίπρας τηρεί τις δεσμεύσεις του». Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να είχε εκδώσει τους οκτώ στρατιωτικούς στην Τουρκία, καθώς είναι πραξικοπηματίες και τρομοκράτες. Ακόμα τόνισε πως η Ελλάδα όπως και άλλες χώρες προστατεύουν τους τρομοκράτες και είναι καθήκον της Τουρκίας να φροντίσει να επιστρέψουν στη χώρα, οι οκτώ.

«H Ελλάδα που έχει υποφέρει από πραξικοπήματα υποστηρίζει και υποθάλπει τους πραξικοπηματίες της οργάνωσης του Γκιουλέν. Αυτό δεν μπορούμε να το αποδεχθούμε. Με κάποιες δηλώσεις που είχε κάνει στην Ελλάδα ο κύριος πρωθυπουργός της, αμέσως μετά το πραξικόπημα, είχαμε ένα θετικό κλίμα ότι αυτοί θα εκδοθούν στην Τουρκία. Ομολογουμένως είχαμε ελπίδες. Σκεφθήκαμε ότι ο κ. Τσίπρας κρατάει τον λόγο του. Αλλά στην πορεία είδαμε ότι με την ενεργοποίηση των δικαστικών μηχανισμών αυτοί οι πραξικοπηματίες δεν εκδόθηκαν», υπογράμμισε.

Ο Μπεκίρ Μποζντάγ κατέληξε: «Μπορεί να τους υποθάλπει όπως κάνουν και κάποιες άλλες χώρες. Ότι και να κάνουν είναι καθήκον μας να βρούμε εκείνους τους πραξικοπηματίες στρατιώτες της οργάνωσης του Γκιουλέν, να τους πακετάρουμε και να τους φέρουμε στην Τουρκία. Όπου και να πάνε».