4 Ιούνιος 2018, 20:52 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Ιούνιος 2018, 20:51

Εκοιμήθη η πρεσβυτέρα Κυριακή Φωτιάδου, μητέρα του καθηγητή Κ. Φωτιάδη

  • Εκοιμήθη η πρεσβυτέρα Κυριακή Φωτιάδου, μητέρα του καθηγητή Κ. Φωτιάδη
    (Φωτ.: Apostolos Emmanouilidis / Facebook)

Εκοιμήθη η πρεσβυτέρα Κυριακή Φωτιάδου, σύζυγος του παπά Μανώλη ο οποίος διετέλεσε ιερέας στην ανιστορηθείσα Ιερά Μονή της Παναγίας Σουμελά στην Καστανιά Ημαθίας, και μητέρα του ομότιμου καθηγητή Νεότερης Ιστορίας του Πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας Κωνσταντίνου Φωτιάδη. 

Όπως αναφέρει ο efxinospontos.gr, η εξόδιος ακολουθία θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη (5/6) στο Άνω Ζερβοχώρι του νομού Ημαθίας, στις 11 το πρωί, από τον Ιερό Ναό του Προφήτη Ηλία. Επίσης, τονίζεται ότι η Κυριακή Φωτιάδου γηροκόμησε τον ηγούμενο της Παναγίας Σουμελά στο όρος Μελά της Τραπεζούντας του Πόντου, τον Αμβρόσιο Σουμελιώτη, ο οποίος σε ειδική αποστολή μετέφερε το 1930 την Ιερά Εικόνα της Παναγίας Σουμελά από τον Πόντο στην Ελλάδα.

Ο Κωνσταντίνος Φωτιάδης, σε παλαιότερη συνέντευξή του στην εφημερίδα Εύξεινος Πόντος, μιλώντας για την καταγωγή των γονέων του, είχε πει μεταξύ άλλων: «Ο πατέρας μου Εμμανουήλ Φωτιάδης γεννήθηκε και ήρθε με την οικογένειά του από τον Πόντο στην Ελλάδα το 1922. Κατάγεται από το ίδιο χωριό με τη μάνα μου από τον ιστορικό Πόντο. Όμως ο παππούς μου, της μάνας μου, έφυγε από τον Πόντο και πήγε στη Ρωσία το 1880. Το 1939 η οικογένεια με τις σταλινικές διώξεις έρχονται στην Ελλάδα. Αναζητούν εδώ τις ρίζες τους και βρίσκουν τους συγγενείς τους που ήρθαν από τον Πόντο και ξανασυναντιώνται στο ίδιο το χωριό.

»Το μισό χωριό, το Ζερβοχώρι, ο επάνω μαχαλάς, λέγεται οι Ρούσιαληδες. Φαντάσου τώρα, όχι Ρωσοπόντιοι. Εκεί μας αποκαλούσαν Ρούσιαληδες, δηλαδή οι εκ Ρωσίας Πόντιοι. Η μητέρα μου η Κυριακή ήταν το γένος Παπαδοπούλου…».