4 Ιούνιος 2018, 12:26 - Τελευταία Ενημέρωση: 4 Ιούνιος 2018, 12:16

Λέμφωμα Hodgkin: Στην Ελλάδα τα περισσότερα νέα κρούσματα του «κρυφού» καρκίνου!

  • Η Ιαπωνία επιβεβαίωσε το πρώτο κρούσμα του κινεζικού κορονοϊού
    (Φωτ.: bixabay.com)

Στοιχεία-σοκ για την Ελλάδα περιλαμβάνει μια νέα παγκόσμια μελέτη-πανόραμα για τον καρκίνο, η οποία δημοσιεύτηκε το αμερικανικό περιοδικό ογκολογίας JAMA Oncology και καλύπτει 195 χώρες κατά την περίοδο 1990-2016. Όπως φαίνεται, το λέμφωμα Hodgkin «χτυπάει» τους Έλληνες, καθώς η χώρα μας έχει τα περισσότερα νέα περιστατικά παγκοσμίως (5,3 ανά 100.000 ανθρώπους το 2016). Ο μέσος όρος εμφάνισης αυτής της μορφής καρκίνου που επηρεάζει το λεμφικό σύστημα είναι ένα περιστατικό ανά 100.000 ανθρώπους· ωστόσο, παρόλο που η Ελλάδα έχει τα περισσότερα νέα περιστατικά, δεν έχει τους περισσότερους θανάτους από τη νόσο. Τα «πρωτεία» τα κατέχει το Αφγανιστάν με 2,2 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους.

Το λέμφωνα Hodgkin θεωρείται ένας «κρυφός» καρκίνος καθώς τα συμπτώματα δεν καθορίζουν με βεβαιότητα την ύπαρξή του αφού μπορεί να προκληθούν από συνηθισμένες ασθένειες, όπως η γρίπη ή άλλες λοιμώξεις.

Το πιο κοινό σύμπτωμα είναι η ανώδυνη διόγκωση των λεμφογαγγλίων του λαιμού, της μασχάλης ή της βουβωνικής περιοχής. Άλλα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πυρετό, νυχτερινές εφιδρώσεις, αίσθημα κούρασης, απώλεια βάρους ή κνησμό.

Στην ίδια μελέτη-πανόραμα αναφέρεται ότι οι καρκίνοι των πνευμόνων και του παχέος εντέρου παραμένουν οι κύριες αιτίες θανάτου από καρκίνο στον κόσμο. Μαζί με τον καρκίνο του δέρματος συνδέονται με τον τρόπο ζωής και εμφανίζουν αυξητική τάση την τελευταία δεκαετία. Από την άλλη, μείωση εμφανίζουν τα ποσοστά καρκίνου λοιμώδους αιτιολογίας (τραχήλου μήτρας, στομάχου κ.ά).

Το 2016 διαγνώστηκαν 17,2 εκατ. περιστατικά καρκίνου (αύξηση 28% σε σχέση με το 2006), και καταγράφηκαν 8,9 εκατ. θάνατοι σε όλον τον κόσμο. Στις περισσότερες χώρες η μελέτη δείχνει μείωση της θνησιμότητας, αλλά αύξηση των περιστατικών. Στις γυναίκες η κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο παραμένει ο καρκίνος του μαστού, ενώ στους άνδρες ο καρκίνος των πνευμόνων, ο οποίος είναι και η πρώτη αιτία θανάτου διεθνώς.

Τα περισσότερα νέα περιστατικά το 2016 καταγράφηκαν στην Αυστραλία, στη Νέα Ζηλανδία και στις ΗΠΑ, ενώ τα λιγότερα στη Συρία, στο Μπουτάν και στην Αλγερία. Οι περισσότεροι θάνατοι από καρκίνο ήταν στη Μογγολία και στη Ζιμπάμπουε και η λιγότεροι στη Συρία και στην Αλγερία.