3 Ιούνιος 2018, 19:51 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Ιούνιος 2018, 19:39

Καρκίνος μαστού: Τεστ θα βοηθά πολλές γυναίκες να αποφύγουν τη χημειοθεραπεία

  • Καρκίνος μαστού: Τεστ θα βοηθά πολλές γυναίκες να αποφύγουν τη χημειοθεραπεία
    (Φωτ. αρχείου: Flickr)

Περίπου το 70% των γυναικών με την πιο κοινή μορφή του πρώιμου σταδίου του καρκίνου του μαστού μπορεί να γλιτώσει την «αγωνία της χημειοθεραπείας», μετά την αφαίρεση των όγκων τους, υποστηρίζουν οι ερευνητές. 

Κι αυτό χάρη σε ένα νέο γενετικό τεστ που εκτιμά τον μελλοντικό κίνδυνο επανεμφάνισης των όγκων, όπως αναφέρει το BBC.

Ογκολόγοι στη Βρετανία σημειώνουν ότι θα αλλάξουν άμεσα οι μέθοδοι αντιμετώπισης της ασθένειας σε κλινικές της χώρας. Αυτό σημαίνει ότι στις γυναίκες που βρίσκονται σε αυτήν την κατηγορία, θα εφαρμοστεί μια συνδυασμένη θεραπεία, επεμβατική και ορμονική μαζί. Η χημειοθεραπεία χρησιμοποιείται συχνά μετά από χειρουργική επέμβαση προκειμένου να μειώσει την πιθανότητα εξάπλωσης ή επανεμφάνισης του καρκίνου του μαστού.

Η μελέτη έγινε σε 10.273 γυναίκες ηλικίας 18 έως 75 ετών, στις οποίες ο καρκίνος του μαστού δεν είχε εξαπλωθεί στους λεμφαδένες και των οποίων οι όγκοι ανταποκρίνονταν θετικά στην ορμονοθεραπεία, ενώ δεν είχαν το γονίδιο κινδύνου HER2 (τα χαρακτηριστικά αυτά υπάρχουν περίπου στις μισές γυναίκες με καρκίνο του μαστού).

Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν από επιστήμονες στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας στο Σικάγο. Σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις, αυτές οι γυναίκες έχουν περίπου τα ίδια ποσοστά επιβίωσης με ή χωρίς χημειοθεραπεία.