3 Ιούνιος 2018, 14:08 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Ιούνιος 2018, 14:05

Επίσκεψη στη Βόρεια Κορέα ετοιμάζει ο Μπασάρ Αλ Άσαντ

  • Επίσκεψη του Σύρου προέδρου Άσαντ στη Βόρεια Κορέα
    Ο Μπασάρ αλ Άσαντ (φωτ.: EPA / SANA)

Τη Βόρεια Κορέα σχεδιάζει να επισκεφτεί ο πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ, προκειμένου να συναντηθεί με τον Κιμ Γιονγκ Ουν, σύμφωνα με το βορειοκορεατικό πρακτορείο ΚCNA. Αν όντως πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση, θα είναι η πρώτη επίσκεψη ηγέτη ξένου κράτους στην Πιονγιάνγκ, από τότε που ανέλαβε ο Κιμ Γιονγκ Ουν την εξουσία, το 2011.

«Θα επισκεφθώ τη Λαϊκή Δημοκρατία της Βόρειας Κορέας και θα συναντήσω αυτόν, τον Κιμ Γιονγκ Ουν», φέρεται να δήλωσε ο Σύρος πρόεδρος στις 30 Μαΐου.

Η Δαμασκός δεν έχει σχολιάσει ακόμα την ανακοίνωση του KCNA, το οποίο δεν ανέφερε κάποια πιθανή ημερομηνία για την επίσκεψη του Σύρου προέδρου. Ο Μπασάρ Αλ Άσαντ προέβη σε αυτές τις δηλώσεις κατά τη διάρκεια συνάντησης του με τον Βορειοκορεάτη πρεσβευτή στη Συρία Μουν Γιονγκ Ναμ. Εντούτοις, μία πιθανή συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς η Πιονγιάνγκ και η Δαμασκός διατηρούν καλές σχέσεις εδώ και δεκαετίες, έχοντας ξεκινήσει διπλωματικές επαφές από το 1966. Ο ΟΗΕ έχει κατηγορήσει το βορειοκορεατικό καθεστώς για συνεργασία με τη Συρία στην παραγωγή χημικών όπλων, κάτι το οποίο η Πιονγιάνγκ αρνείται κατηγορηματικά.

Παράλληλα, και οι δύο χώρες είναι αντιμέτωπες με διεθνή απομονωτισμό, η Βόρεια Κορέα για το πυρηνικό της πρόγραμμα και η Συρία για τις αιματηρές τακτικές της στον εμφύλιο πόλεμο που μαίνεται στη χώρα. «Ο κόσμος χαιρετίζει τα αξιοσημείωτα γεγονότα στην κορεατική χερσόνησο, τα οποία έχει επιφέρει το εκπληκτικό πολιτικό διαμέτρημα και η σοφή ηγεσία αυτού, του Κιμ Γιονγκ Ουν», τόνισε ο Μπασάρ Αλ Άσαντ, σύμφωνα με το KCNA, προσθέτωντας ότι είναι σίγουρος πως ο Βορεικορεάτης ηγέτης θα επιτύχει την επανένωση της κορεατικής χερσονήσου.

«Το συριακό καθεστώς, όπως πάντα, θα στηρίξει πλήρως όλες τις πολιτικές και τα μέτρα της ηγεσίας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Βόρειας Κορέας και θα ισχυροποιήσει και εξελίξει τις φιλικές σχέσεις μαζί της», υπογράμμισε ο Σύρος ηγέτης.