3 Ιούνιος 2018, 11:48 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Ιούνιος 2018, 11:33

Φάρμακο το ελληνικό ελαιόλαδο για Αλτσχάιμερ και λευχαιμία

  • Διεθνές ινστιτούτο ελαιόλαδου στις ΗΠΑ με πρωτοβουλία Ελλήνων καθηγητών του Yale

Οι ευεργετικές ιδιότητες του ελληνικού ελαιολάδου είναι πάρα πολλές και αυτό έρχονται να επιβεβαιώσουν δύο νέες κλινικές μελέτες ελληνικών πανεπιστημίων. Οι έρευνες με ελληνικά ελαιόλαδα υψηλών πολυφαινολών έδειξαν βελτίωση της κλινικής εικόνας ανθρώπων που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες όπως Αλτσχάιμερ και λευχαιμία.

Τα πρώτα αποτελέσματα των ερευνών αποκαλύφθηκαν κατά την τελετή των βραβείων Olympia Health & Nutrition 2018.

Στα βραβεία του διαγωνισμού ελαιολάδου συμμετείχαν 2.500 δείγματα, περισσότερα από κάθε άλλο διεθνή διαγωνισμό. Η απονομή των βραβείων διοργανώθηκε για τρίτη χρονιά από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό World Olive Center for Health (WOCH).

Στην πρώτη μελέτη, η οποία εκπονήθηκε υπό την επίβλεψη της καθηγήτριας στο ΑΠΘ Μάγδας Τσολάκη, το αγουρέλαιο Χαλκιδικής με υψηλή περιεκτικότητα σε ελαιοκανθάλη -δωρεά της εταιρείας Ιωάννη και Εύης Προδρόμου Yanni's Olive Grove- κατάφερε να μειώσει τα συμπτώματα σε ασθενείς με ήπια νοητική έκπτωση (πρόδρομο στάδιο της νόσου Αλτσχάιμερ) και μάλιστα με μεγάλη διαφορά σε σχέση με απλό ελαιόλαδο μετά από κατανάλωση 40 γρ. την ημέρα για έναν χρόνο.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που η δράση του υψηλού φαινολικού ελαιολάδου στην προστασία του κεντρικού νευρικού συστήματος φαίνεται να επαληθεύεται και σε ανθρώπους, μετά από πολλές εκτενείς μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί σε πειραματόζωα σε διάφορα πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο.

Στη δεύτερη μελέτη, η οποία εκπονήθηκε υπό την επίβλεψη της καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου Πάολα Ρόχας, ελαιόλαδο εξαιρετικά πλούσιο σε ελαιοκανθάλη από την ποικιλία Λιανολιά Κέρκυρας -δωρεά της οικογένειας Δαφνή, The Governor- δόθηκε για περίοδο τριών μηνών σε ασθενείς με χρόνια λεμφοβλαστική λευχαιμία και τα εντυπωσιακά αποτελέσματα έδειξαν μείωση των λευκών αιμοσφαιρίων και εξειδικευμένο θάνατο των καρκινικών κυττάρων.

Παράλληλα, το ελαιόλαδο βελτίωσε και μια σειρά από βιοχημικούς δείκτες χωρίς να έχει καμία αρνητική επίδραση στους ασθενείς. Είναι η πρώτη φορά που υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για τις θεραπευτικές ιδιότητες του ελαιολάδου με υψηλή ελαιοκανθάλη σε ογκολογικούς ασθενείς και θεωρείται μια πολύ σημαντική πρωτοπορία της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας.

Στην Ερευνητική Επιστημονική Μελέτη για τη «σκλήρυνση κατά πλάκας» από το Πανεπιστήμιο Αθηνών θα συμμετάσχει το πλούσιο σε φαινολικές ουσίες ελαιόλαδο E-LA-WON.

«Έχουμε πλέον στα χέρια μας πολύ σοβαρά στοιχεία για τις θεραπευτικές ιδιότητες του ελαιολάδου με υψηλές φαινόλες. Χρειάζεται να συνεχιστούν στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ οι μελέτες που έχουν ξεκινήσει» τόνισε η πρόεδρος του World Olive Center for Health δρ. Ελένη Μέλλιου.

Παράλληλα, επισήμανε ότι χρειάζεται να συνεχιστούν στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ οι μελέτες που έχουν ξεκινήσει και κάλεσε τους εκατοντάδες παραγωγούς που παρακολούθησαν να στηρίξουν τη χρηματοδότηση των μελετών μέσω του μη κερδοσκοπικού οργανισμού, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε τη θέσπιση ειδικών υποτροφιών για την υποστήριξη της έρευνας.

Η εκδήλωση της απονομής των βραβείων έγινε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του ευρωπαϊκού προγράμματος INTERREG MED ARISTOIL, στο οποίο συμμετέχουν η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ισπανία, η Ιταλία και η Κροατία.

  • ΠΗΓΗ: thetoc.gr