3 Ιούνιος 2018, 11:20 - Τελευταία Ενημέρωση: 3 Ιούνιος 2018, 11:55

Σκοπιανό: Ζητά χρόνο ο Ζάεφ από τον Τσίπρα

  • Washington Post: Θλιβερή εξέλιξη για τη διπλωματία εάν δεν προχωρήσει η συμφωνία Ελλάδας-πΓΔΜ για την ονομασία των Σκοπίων
    (Φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού)

Περισσότερο χρόνο για να αντιμετωπίσει τις έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό της πΓΔΜ θέλει ο Ζόραν Ζάεφ. Σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής της Κυριακής, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός ενδέχεται να επικοινωνήσει τηλεφωνικά σήμερα με τον Αλέξη Τσίπρα.

Η συνομιλία των δύο πρωθυπουργών δεν θα κινηθεί στο πλαίσιο μιας συμφωνίας, αλλά μιας χρονικής παράτασης της διαπραγμάτευσης.

Ο Ζόραν Ζάεφ δέχεται έντονες πιέσεις από το εσωτερικό της χώρας του για μια ενδεχόμενη λύση erga omnes, που θα συνοδεύεται με συνταγματική αναθεώρηση. Ο πρόεδρος της πΓΔΜ Γκεόργκι Ιβάνοφ εξέφρασε ξεκάθαρα την αντίθεσή του σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ενώ και η αξιωματική αντιπολίτευση διαφωνεί σε μια συμφωνία, με τους παραπάνω όρους. Εξάλλου, από το συλλαλητήριο που διοργάνωσε το VMRO-DPMNE, στο οποίο υπήρξε μαζική συμμετοχή, εστάλη μήνυμα γενικής αμφισβήτησης στην κυβέρνηση Ζάεφ.

Η ελληνική πλευρά φαίνεται διατεθειμένη να δώσει μια μικρή αναβολή στις αποφάσεις, αλλά έως τον Σεπτέμβριο. Ακόμα όμως και να καταλήξουν άμεσα σε συμφωνία Αθήνα και Σκόπια, το δημοψήφισμα που έχει προαναγγείλει ο Ζόραν Ζάεφ αναμένεται να γίνει το φθινόπωρο κι εκεί θα φανεί αν η λύση για το ονοματολογικό θα προχωρήσει.