2 Ιούνιος 2018, 17:11 - Τελευταία Ενημέρωση: 2 Ιούνιος 2018, 17:10

Ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση της Καταλονίας – Παραμένει ως στόχος η ανεξαρτησία

  • Ορκίστηκε η νέα κυβέρνηση της Καταλονίας – Παραμένει ως στόχος η ανεξαρτησία
    O επικεφαλής της νέας κυβέρνησης της Καταλονίας Κιμ Τόρα (φωτ.: EPA / Toni Albir)

Λίγες ώρες μετά την ορκωμοσία του νέου πρωθυπουργού της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, στη Βαρκελώνη ορκίστηκε η νέα αυτονομιστική κυβέρνηση της Καταλονίας. Με την ανάληψη των καθηκόντων της, αίρεται η κηδεμονία που είχε επιβάλλει η Μαδρίτη σε αυτή την περιοχή της Ισπανίας μετά την απόπειρά της να αποσχιστεί.

O νέος επικεφαλής της κυβέρνησης Κιμ Τόρα δήλωσε ότι επιθυμεί να αρχίσει συνομιλίες με τον νέο Ισπανό πρωθυπουργό.

Ο Κιμ Τόρα είναι μέλος της σκληρής πτέρυγας του κινήματός του και προσκείμενος στον αποπεμφθέντα πρόεδρο Κάρλες Πουτζντεμόν. Κατά την τελετή ορκωμοσίας περιστοιχιζόταν από 13 συμβούλους που θα σχηματίσουν την κυβέρνησή του.

Ο νέος αρχηγός της καταλανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι έχει στόχο να επιτύχει την ανεξαρτησία της Καταλονίας και ότι θέλει να ξεκινήσει συνομιλίες με τον νέο πρωθυπουργό της Ισπανίας προκειμένου να τερματιστεί η αντιπαράθεση που υπάρχει μεταξύ της Βαρκελώνης και της Μαδρίτης.

«Αυτή η κυβέρνηση δεσμεύεται να κινηθεί προς την ίδρυση ενός ανεξάρτητου κράτους με τη μορφή μιας δημοκρατίας», δήλωσε ο Κιμ Τόρα αφότου οι εθνικιστές ανέκτησαν τον έλεγχο της περιφερειακής κυβέρνησης της Καταλονίας και το νέο υπουργικό συμβούλιο ορκίστηκε, τερματίζοντας αυτόματα επτά μήνες άμεσου ελέγχου από τη Μαδρίτη.