1 Ιούνιος 2018, 11:44 - Τελευταία Ενημέρωση: 1 Ιούνιος 2018, 11:44

Διαπραγμάτευση για το όνομα της πΓΔΜ: Μπαίνει στο κάδρο και η Αλβανία;

  • Πρέσπες: Τσίπρας και Ζάεφ υπογράφουν τη συμφωνία για το ονοματολογικό της πΓΔΜ
    Αλέξης Τσίπρας και Ζόραν Ζάεφ (φωτ. αρχείου: EPA / Vassil Donev)

Την ώρα που η κοινή γνώμη στην Ελλάδα και στην πΓΔΜ περιμένει το τηλεφώνημα Τσίπρα-Ζάεφ που θα ξεκλειδώσει τη συμφωνία για το όνομα, δημοσιεύματα βάζουν στο κάδρο και την Αλβανία με τα σενάρια να δείχνουν αλλαγή των δεδομένων στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Πληροφορίες του IBNA αναφέρουν ότι σε ένα παράλληλο επίπεδο υπάρχει μια διαπραγμάτευση και με τα Τίρανα, όπως ανέφερε και ο Αλέξης Τσίπρας από τη Σόφια.

Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι στο νέο σκηνικό που διαμορφώνεται η Ελλάδα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο και ότι πλέον ανοίγεται ένας νέος δρόμος συνεργασίας.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες του Σπύρου Σιδέρη για το IBNA στην πολυαναμενόμενη συνάντηση των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της πΓΔΜ που θα γίνει στις Πρέσπες προκειμένου να σφραγίσει τη συμφωνία είναι πολύ πιθανό να συμμετέχει και ο Αλβανός πρωθυπουργός. Εάν τελικά πραγματοποιηθεί το ραντεβού Τσίπρα-Ζάεφ στα σύνορα τότε η Ελλάδα θα στείλει το μήνυμα ότι είναι πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή και ότι αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο στην περιοχή των Βαλκανίων.

Επιπλέον, η συμμετοχή του Έντι Ράμα θα μπορούσε να λειτουργήσει ως εγγύηση για την αλβανική μειονότητα της πΓΔΜ και να απομακρύνει το ενδεχόμενο μιας κρίσης στο εσωτερικό της χώρας. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ακόμα ότι η τριμερής συνεργασία θα μπορούσε να λειτουργήσει ως όχημα συνεργασίας για την υπόλοιπη περιοχή και για τα μεγάλα πρότζεκτ, όπως είναι η ενεργειακή ασφάλεια.