31 Μάιος 2018, 14:50 - Τελευταία Ενημέρωση: 31 Μάιος 2018, 14:54

Κοινή ουσία σε σαπούνια και οδοντόκρεμες ίσως συνδέεται με τον καρκίνο του εντέρου

  • Κοινή ουσία σε σαπούνια και οδοντόκρεμες ίσως συνδέεται με τον καρκίνο του εντέρου
    (Φωτ.: pixabay.com)

Είναι ένα πολύ γνωστό, ευρέως χρησιμοποιούμενο βιομηχανικό συστατικό για το οποίο πολλές μελέτες έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου. Ο αντιμικροβιακός παράγοντας τρικλοσάνη (τρικλοζάν), ο οποίος αναστέλλει την ανάπτυξη των βακτηρίων και των μυκήτων διαπερνώντας την κυτταρική τους μεμβράνη, χρησιμοποιείται σε περισσότερα από 2.000 προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, με κυριότερα τα σαπούνια, τις οδοντόκρεμες, τα καλλυντικά και τα παιχνίδια.

Μια νέα μελέτη για τις ανάγκες της οποίας χρησιμοποιήθηκαν πειραματόζωα έδειξε ότι η τρικλοσάνη και σε χαμηλές δόσεις μπορεί να έχει αρνητικά αποτελέσματα για την υγεία.

Σύμφωνα με τη δημοσίευση που έκαναν στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό Science Translational Medicine, ερευνητές από αμερικανικά και κινεζικά πανεπιστήμια για τρεις εβδομάδες πειραματίστηκαν με ποντίκια που έτρωγαν τροφές που περιείχαν τρικλοσάνη σε διαφορετικές συγκεντρώσεις. Αυτό που διαπιστώθηκε ήταν ότι ακόμα και η βραχυχρόνια χρήση του αντιμικροβιακού αυτού παράγοντα προκάλεσε στα πειραματόζωα φλεγμονή του παχέος εντέρου, και επιδείνωσε την προϋπάρχουσα φλεγμονώδη νόσο και τον καρκίνο που σχετίζεται με αυτή. Ένα ακόμα συμπέρασμα ήταν ότι αύξησε το μέγεθος των καρκινικών όγκων και μείωσε το προσδόκιμο ζωής των ποντικιών.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν για πρώτη φορά ότι η τρικλοσάνη μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του εντέρου», δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας των ερευνητών δρ Γκουοντόνγκ Ζανγκ από το Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης. Προηγούμενες μελέτες είχαν ανιχνεύσει τη συγκεκριμένη ουσία σε δείγματα ούρων στο σχεδόν 75% των ανθρώπων, επιβεβαιώνοντας ότι πρακτικά είναι αδύνατο να μην χρησιμοποιηθεί από τους καταναλωτές.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι βασικό ζητούμενο είναι να αξιολογηθεί αν ασθενείς με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου ή με καρκίνο του εντέρου είναι πιο ευάλωτοι εξαιτίας της έκθεσης του οργανισμού τους στην τρικλοσάνη, αλλά και κατά πόσο η ουσία μπορεί να διευκολύνει την εμφάνιση αυτών των ασθενειών.