31 Μάιος 2018, 12:44 - Τελευταία Ενημέρωση: 31 Μάιος 2018, 12:47

Πολιτική κίνηση από την Εκκλησία των Σκοπίων να παραδώσει το «Μακεδονία»

  • Χωρίς το όνομα Μακεδονία ή παράγωγό του η Εκκλησία των Σκοπίων
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Νίκος Αρβανιτίδης)

Ένα αίτημα με σημαντικό πολιτικό αποτύπωμα στη διαπραγμάτευση για το όνομα της πΓΔΜ, το οποίο συνοδευόταν από επιστολή του Ζόραν Ζάεφ προς τον κ. Βαρθολομαίο, κατέθεσε χθες στο Οικουμενικό Πατριαρχείο η σχισματική Εκκλησία των Σκοπίων.

Συγκεκριμένα, η Εκκλησία της γειτονικής χώρας ζήτησε να εγκαταλείψει το «Μακεδονία» και να υπαχθεί εκ νέου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ως Αρχιεπισκοπή Αχριδών.

Η σημασία της πρωτοβουλίας καταδεικνύεται και από το γεγονός ότι τον περασμένο Νοέμβριο η Εκκλησία της «Μακεδονίας» είχε υποβάλει αίτημα υπαγωγής στο Πατριαρχείο της Βουλγαρίας κάτι που είχε προκαλέσει την αντίδραση τόσο του Φαναρίου («το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι μητέρα των βαλκανικών Εκκλησιών», είχε δηλώσει ο κ. Βαρθολομαίος), όσο και την αντίδραση του Πατριαρχείου της Σερβίας. Στην κατεύθυνση εξομάλυνσης των σχέσεων, στις 10 Απριλίου ο πρόεδρος της πΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ είχε επισκεφθεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο όπου συναντήθηκε με τον Πατριάρχη.

Το αίτημα, που θεωρείται ότι βάζει τίτλους… τέλους σε ένα στοιχείο εθνικισμού των γειτόνων, εξετάζεται από την Ιερά Σύνοδο. Η Εκκλησία της πΓΔΜ έως τη δεκαετία του 1930 ανήκε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και έως σήμερα στο Πατριαρχείο της Σερβίας.