31 Μάιος 2018, 14:12 - Τελευταία Ενημέρωση: 31 Μάιος 2018, 14:25

353.000 ψυχές, θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων, υμνήθηκαν στο «Δόρα Στράτου»

 • Τη Δευτέρα το δρώμενο «353.000» στο Μνημείο Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, στον Πειραιά
  Εκείνοι που έφυγαν ζητούν δικαίωση. Οι νέες γενιές παλεύουν για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων από κάθε μετερίζι (φωτ.: Ένωση Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας / Ελένη Πολιτίδου)
 • Το δρώμενο «353.000» παρουσιάζεται στο Μνημείο Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, στον Πειραιά
  Από την περσινή παράσταση «353.000» στο στο Θέατρο Ελληνικών Χορών «Δόρα Στράτου» (φωτ.: Ελένη Πολιτίδου)
 • 353.000 ψυχές, θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων, υμνήθηκαν στο «Δόρα Στράτου»
  Όλοι οι συντελεστές της παράστασης, και μπροστά ο δημιουργός Ηρακλής Παπαγιαννίδης, που δήλωσε πως δεν έκανε τίποτε περισσότερο από το χρέος του απέναντι στους προγόνους
 • 353.000 ψυχές, θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων, υμνήθηκαν στο «Δόρα Στράτου»
 • 353.000 ψυχές, θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων, υμνήθηκαν στο «Δόρα Στράτου»
  Περιμένοντας τη σειρά τους να βγουν στη σκηνή αλλά… και τον πελαργό. Ο περιβάλλων χώρος του θεάτρου πραγματικά παραπέμπει σε σκηνικό από βουνά του Πόντου
 • 353.000 ψυχές, θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων, υμνήθηκαν στο «Δόρα Στράτου»

Μια συγκλονιστική βραδιά έζησαν όσοι βρέθηκαν το απόγευμα της Δευτέρας 28 Μαΐου στο Θέατρο Ελληνικών Χορών «Δόρα Στράτου». Πεντακόσια και πλέον μέλη και φίλοι της Ένωσης Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας και της Μουσικοχορευτικής και Πνευματικής Εστίας Ποντίων και Φίλων Αιγάλεω «Ο Καύκασος» ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των δύο συλλόγων και παρακολούθησαν με μεγάλη συγκίνηση και θαυμασμό το δρώμενο «353.000» που εμπνεύστηκε και σκηνοθέτησε ο χοροδιδάσκαλος Ηρακλής Παπαγιαννίδης. Γονείς με παιδιά, παππούδες και εγγόνια. Τρεις γενιές έλαβαν μέρος στην παράσταση!

Όλοι επιχείρησαν και κατάφεραν να μεταφέρουν μέσα από το «είναι» τους τον πόνο, τη φρίκη και την οδύνη των προγόνων τους την περίοδο της Γενοκτονίας και του ξεριζωμού.

Εκεί η ατελείωτη πορεία των μαυροφορεμένων ταλαιπωρημένων και εξουθενωμένων γυναικόπαιδων· εκεί το παλικάρι που δολοφονείται και επιτόπου κατακλέβεται από τους δήμιους του· εκεί η γυναίκα που μεταφέρει με ευλάβεια τα κόκκαλα τη κυρού ατς· εκεί η νεαρή που προτίμησε το θάνατο από το να ζει με τις φρικτές μνήμες του βιασμού της από τους Τούρκους… Εκεί και ο κρυπτοχριστιανός. Φυσικά, δε θα μπορούσε να λείπει από τις τραγικές φιγούρες της Γενοκτονίας και η μητέρα που την αναγκάζουν να πνίξει το βρέφος της και το νανούρισμά της ανακατεύεται με λυγμούς για να μετατραπεί εν τέλει σε σπαρακτικό μοιρολόι.

Τι να πρωτοαναφέρει κανείς από τις σκηνές που εναλλάσσονταν η μία την άλλη, για να συντεθεί, στο μέτρο του δυνατού, όλο το «κατηγορητήριο» του Γενοκτόνου!


Από τις πιο συγκλονιστικές στιγμές της βραδιάς το μοιρολόι του Γιάννη Μιχαηλίδη δίπλα στη μαυροφορεμένη γυναίκα πάνω από τον τάφο

Από τα πλέον συγκλονιστικά όμως στοιχεία της παράστασης ήταν η μουσική επένδυσή της, από τα μέλη της ορχήστρας της Ένωσης Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας. Νέοι ταλαντούχοι άνθρωποι, που κατέθεσαν την ψυχή τους στην κάθε νότα, έκαναν τον κόσμο να παρακολουθήσει το θέαμα με κρατημένη την ανάσα!


Η γιαγιά διηγείται στα εγγόνια

Το δρώμενο ξεκίνησε… στον Πόντο και έκλεισε στην Ελλάδα, με τη γιαγιά να διηγείται στα εγγόνια και να προσεύχεται «αοίκον κακόν ντο έσυραν οι τεμετέρ ξάι να μη ευρήκ’ (ι)ατς», και τα παλικάρια, με τους συμβολικούς αριθμούς στις μπλούζες τους να σχηματίζουν τον τραγικό απολογισμό της Γενοκτονίας «353.000», να χορεύουν στο όνομα των θυμάτων αυτών τον υπερήφανο σέρρα χορό ως υπόσχεση να μη ξεχνούν και να αγωνίζονται για τη δικαίωσή τους.

Αναμφίβολα τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος υμνήθηκε η δύναμη του ελληνικού πνεύματος, αυτού που μεγαλούργησε, αντιστάθηκε και με τίμημα τη ζωή των ηρώων μας παρέμεινε πιστό στη χριστιανοσύνη και τα ελληνικά ιδεώδη.


Οι διοργανωτές με τα μέλη της ορχήστρας που έδωσαν άλλο χρώμα στη μοναδική παράσταση

Με συγκίνηση και υπερηφάνεια οι δύο πρόεδροι των συνδιοργανωτών συλλόγων Αναστασία Ποιμενίδη-Ιωαννίδη (Ένωση Ποντίων Πειραιώς) και Χρυσούλα Καρασαββίδη («Ο Καύκασος») ευχαρίστησαν τους συντελεστές του δρώμενου, τον εμπνευστή Ηρακλή Παπαγιαννίδη, τον κόσμο που παραβρέθηκε, μεταξύ των οποίων πρόεδροι και εκπρόσωποι αδελφών σωματείων, τον Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας, τους χορηγούς και τους χορηγούς επικοινωνίας, που συνέβαλαν όλοι με τον τρόπο τους στη μοναδικότητα της βραδιάς.

 • Όλες οι φωτογραφίες είναι της Ένωσης Ποντίων Πειραιώς-Κερατσινίου-Δραπετσώνας και διά χειρός της Ελένης Πολιτίδου.
 • Το pontos-news.gr ήταν χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης.
Gallery
Εκδηλωσεις