31 Μάιος 2018, 11:52 - Τελευταία Ενημέρωση: 31 Μάιος 2018, 11:57

Γιατί η συμφωνία για το όνομα της πΓΔΜ παραμένει σε θολά νερά

  • Γιατί η συμφωνία για το όνομα της πΓΔΜ παραμένει σε θολά νερά
    (Φωτ.: EPA / Vassil Donev)

Μία ημέρα μετά τη δήλωση του Ζόραν Ζάεφ ότι υπάρχει κατ’ αρχήν συμφωνία για το όνομα της πΓΔΜ, αλλά και την άκρως συμβολική (και πολιτική) κίνηση της σχισματικής Εκκλησίας της «Μακεδονίας» να επιστρέψει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, το βέτο του προέδρου της πΓΔΜ στο erga omnes δείχνει ότι πολλά σημεία της διαπραγμάτευσης βρίσκονται σε θολά νερά.

Κατά κάποιο τρόπο... επιβεβαιώνεται το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο σε αντίθεση με τον Νίκο Κοτζιά δεν έσπευσε να μιλήσει για κλείσιμο της συμφωνίας.

Στη χθεσινή ομιλία του για τον έναν χρόνο διακυβέρνησης ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ προσπάθησε να εξευμενίσει το εσωτερικό ακροατήριο κάνοντας λόγο για ελληνική επιστολή προς το ΝΑΤΟ για την ένταξη της χώρας του, την ώρα που στον εξωτερικό χώρο που βρισκόταν κυμάτιζε η σημαία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα δεσμεύτηκε ότι στη συμφωνία υπάρχει διασφάλιση της «μακεδονικής» γλώσσας και ταυτότητας. Στο πλαίσιο αυτό, όμως, η Αθήνα έσπευσε να δηλώσει πως δεν υπάρχει καμία συμφωνία και πως η πάγια ελληνική θέση είναι ότι η ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση προϋποθέτει μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό, με ισχύ έναντι όλων, κάτι για το οποίο απαιτείται συνταγματική αναθεώρηση.

Συνεπώς, όπως όλα δείχνουν, και το καταδεικνύει και η στάση του Γκιόργκι Ιβάνοφ με το κατηγορηματικό «όχι» στην ονομασία έναντι όλων, ο Ζόραν Ζάεφ θα δυσκολευτεί πολύ να περάσει τη συμφωνία από το κοινοβούλιο. Απαντώντας χθες σε ερωτήσεις δημοσιογράφων εξήγησε ότι η ψηφοφορία στη Βουλή θα προηγηθεί του δημοψηφίσματος (το τοποθέτησε στο τέλος Σεπτεμβρίου, αρχές Οκτωβρίου) προκειμένου η πΓΔΜ να πάρει το ελληνικό πράσινο φως στις δύο Συνόδους Κορυφής της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, τον Ιούνιο και τέλος Ιουλίου, αντίστοιχα. Ωστόσο το πολιτικό κλίμα στα Σκόπια δεν είναι υπέρ του, και η αντιπολίτευση επιμένει να απορρίπτει όλα τα ονόματα που βρίσκονται στο τραπέζι.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν ασκηθεί ευρωπαϊκές και αμερικανικές πιέσεις στο VMRO προκειμένου να στηρίξει τη συμφωνία, ενώ και ο Ζόραν Ζάεφ δεσμεύτηκε να άρει τις καταδίκες και τις δικαστικές διώξεις που αφορούν τόσο τον τέως πρωθυπουργό Νίκολα Γκρούεφσκι όσο και άλλα ανώτατα στελέχη του VMRO. Σήμερα ο πρόεδρος της πΓΔΜ θα ενημερωθεί από τον υπουργό Εξωτερικών για τα όσα συζητήθηκαν στη Νέα Υόρκη και τις Βρυξέλλες, την ώρα που παραμένει σε εκκρεμότητα η τηλεφωνική επικοινωνία Ζάεφ-Τσίπρα. Χθες ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ τόνισε ότι το τηλεφώνημα θα γίνει το αργότερο έως την Παρασκευή και ζήτησε «ένα αποφασιστικό βήμα» από τον Έλληνα ομόλογό του.