30 Μάιος 2018, 22:43 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Μάιος 2018, 22:37

Μέγαρο Μαξίμου: Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία συμφωνία για το Σκοπιανό

  • ΓΤ Πρωθυπουργού: Πλαστό και βλακώδες το SMS που αποδίδεται στο Μέγαρο Μαξίμου
    (Φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με την πΓΔΜ για το θέμα της ονομασίας, ωστόσο δεν υπάρχει μέχρι στιγμής καμία συμφωνία, όπως ξεκαθάρισε το Μέγαρο Μαξίμου. Η κυβέρνηση επανέλαβε ότι για να υπάρξει λύση, προϋπόθεση είναι «η συμφωνία για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό, με ισχύ έναντι όλων, που προϋποθέτει και τη συνταγματική αναθεώρηση», στέλνοντας μήνυμα και στα Σκόπια.

Κάτι τέτοιο δεν υπάρχει ακόμα και κάλεσε τη Νέα Δημοκρατία να μη βιάζεται, καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση νωρίτερα είχε καλέσει τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να ξεκαθαρίσει το τοπίο στο Σκοπιανό. Όπως τονίστηκε από το Μέγαρο Μαξίμου, η Νέα Δημοκρατία «θα κατανοήσει σύντομα, εφόσον υπάρξει συμφωνία, πως θα χρειαστεί να ψάξει πολύ για κάποιο επιχείρημα, προκειμένου να μην την υποστηρίξει».

Στη συνέχεια αναφέρεται: «Το μόνο που υπάρχει μέχρι στιγμής είναι η απόφαση της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου να διενεργήσει τα δέοντα, προκειμένου να ικανοποιήσει το αίτημα του πρωθυπουργού της πΓΔΜ για απάλειψη του όρου “Μακεδονία” από την ονομασία της εκκλησίας των βορείων γειτόνων μας».