30 Μάιος 2018, 20:07 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Μάιος 2018, 19:49

Δεν αποδέχεται ο πρόεδρος της πΓΔΜ λύση erga omnes στο Σκοπιανό

  • Στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ο πρόεδρος της πΓΔΜ
    Ο πρόεδρος της πΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ (φωτ. αρχείου: president.mk)

Την αντίθεσή του σε ενδεχόμενη λύση erga omnes στο ονοματολικό της πΓΔΜ εξέφρασε κατηγορηματικά ο πρόεδρος της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ. Οι διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό φαίνεται μετά τις τελευταίες εξελίξεις πως μπαίνουν στην τελική ευθεία, ωστόσο ο πρόεδρος της πΓΔΜ με ανακοίνωσή κατέστησε ξεκάθαρη τη θέση του.

«Η στάση του προέδρου Ιβάνοφ είναι συνεπής με τις απόψεις όλων των προηγούμενων προέδρων της πΓΔΜ. Ο πρόεδρος Ιβάνοφ δεν αποδέχεται μια λύση στο ονοματολογικό για συνολική χρήση ή erga omnes», σημειώνεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του.

Πάντως, ο Ζόραν Ζάεφ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα, επισήμανε πως έχει επιτευχθεί κατ’ αρχήν συμφωνία ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια για το θέμα του ονόματος, ωστόσο η οριστική λύση θα επικυρωθεί μετά από επικοινωνία που θα έχει με τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο Γκιόργκι Ιβάνοφ αναμένεται να ενημερωθεί την Πέμπτη από τον Νίκολα Ντιμιτρόφ για όλες τις λεπτομέρειες των διαπραγματεύσεων σε Νέα Υόρκη και Βρυξέλλες που είχε με τον Νίκο Κοτζιά και πως οι δύο υπουργοί Εξωτερικών κατέληξαν σε μια συμφωνία. Πάντως, η λύση erga omnes και η αναθεώρηση του συντάγματος ήταν δύο απαραίτητες προϋποθέσεις για να συναινέσει η Ελλάδα σε μια λύση του ζητήματος.