29 Δεκέμβριος 2013, 10:27 - Τελευταία Ενημέρωση: 5 Σεπτέμβριος 2014, 19:42

Άρωμα Πόντου στην Αθήνα από την Εύξεινο Λέσχη Ποντίων Νάουσας!

  • Άρωμα Πόντου στην Αθήνα από την Εύξεινο Λέσχη Ποντίων Νάουσας!

Άρωμα Πόντου στην Αθήνα από την  Εύξεινο Λέσχη Ποντίων Νάουσας! Δείτε φωτογραφίες στο τέλος του άρθρου.

Την Αθήνα επισκέφθηκε την Κυριακή 22 και την Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2013 αποστολή της Ευξείνου Λέσχης Ποντίων Νάουσας, με επικεφαλής τον Πρόεδρο κ. Φανιάδη Φώτιο, για να ψάλλει τα παραδοσιακά κάλαντα στον Πρωθυπουργό της χώρας κ. Αντώνιο Σαμαρά, τον εκδοτικό οίκο ΛΙΒΑΝΗ και τον εφοπλιστή Αργυροπολίτη και Πρόεδρο της ΑΕΚ κ. Δημήτριο Μελισσανίδη.

Η ενέργεια αυτή πέρα της χριστουγεννιάτικης νότας που θέλησε να δώσει ο Σύλλογος αποτελεί και συνέχεια της τεράστιας προσπάθειας που κάνει τα τελευταία χρόνια , να βρει συμπαραστάτες στην διαφύλαξη των σπάνιων βιβλίων του Φροντιστηρίου της Αργυρούπολης που για άλλη μια φορά στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.
Πρώτα η αποστολή επισκέφθηκε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ.κ. Παντελεήμωνα στην Ιερά Μονή Δοβρά από τον οποίο πήρε τις ευχές για καλό ταξίδι, αφού προηγουμένως του έψαλλε τα χριστουγεννιάτικα ποντιακά κάλαντα.

Η πρώτη μέρα περιλάμβανε ξεναγήσεις – επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους και αξιοθέατα της πρωτεύουσας ώστε να αποκτήσουν οι χορευτές, μια πρώτη γνωριμία με το πολιτιστικό πλούτο της Αθήνας. Η περιπλάνησή τους την ίδια ημέρα σε γνωστές και γιορτινά στολισμένες συνοικίες της Αθήνας γέμισε ακόμη πιο έντονα με το πνεύμα των Χριστουγέννων την αποστολή.

Την επόμενη μέρα τα μέλη του Συλλόγου ντυμένοι με παραδοσιακές στολές επισκέφθηκαν το Μέγαρο Μαξίμου όπου έψαλλαν τα ποντιακά κάλαντα στον Πρωθυπουργό κ. Αντώνιο Σαμαρά και την σύζυγό του. Ξεχωριστή στιγμή η απαγγελία ποιήματος στην ποντιακή διάλεκτο του τ. προέδρου κ. Τεληγιαννίδη Θεόφιλου στον κ. Σαμαρά. Ακόμα ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή που οι χορευτές Θεόφιλος Τεληγιαννίδης, Γεώργιος Τεληγιαννίδης, Δημήτριος Τεληγιαννίδης, Κυριάκος Φαντίδης και Βασίλης Παυλίδης χόρεψαν τον πιο μεγαλοπρεπή χορό « Τον χορό των χορών» ΣΕΡΡΑ. Με δύναμη, παλμό, πάθος, ζωντάνια και απόλυτο συγχρονισμό, οι χορευτές μας άφησαν άφωνους τους παρευρισκόμενους. Στην συνέχεια δόθηκαν αναμνηστικά δώρα και από τις δύο πλευρές.

Ο Πρωθυπουργός ενημερώθηκε για την αξία των ιστορικών βιβλίων και δεσμεύθηκε να βοηθήσει στην διάσωση του πολύτιμου θησαυρού της Αργυρούπολης.

Στην συνέχεια η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε τον εκδοτικό οίκο «ΛΙΒΑΝΗ» όπου έτυχε εξαιρετικής υποδοχής από τον κ.Αντώνη Λιβάνη , την σύζυγό του και τον γιό τους Ηλία Λιβάνη. Με συγκίνηση χαιρέτησε όλα τα μέλη του Συλλόγου δωρίζοντας βιβλία σε όλη την αποστολή.

Εν συνεχεία επισκέφθηκε το Ολυμπιακό Στάδιο ΟΑΚΑ στην Καλογρέζα όπου ο εφοπλιστής κ. Δημήτριος Μελισσανίδης τους υποδέχθηκε εγκάρδια και αφού ο ίδιος μαζί με όλη την ομάδα της ΑΕΚ άκουσαν τα ποντιακά κάλαντα συμμετείχε σε χορό που στήθηκε προς τιμή του, μαζί με τους χορευτές.

Την αποστολή συνόδεψαν: ο Πρόεδρος κ. Φώτιος Φανιάδης, τα μέλη του Δ.Σ. Σεβαστή Δέλλιου, Σταθία Τσαϊδου, Στυλιανός Καρακώστας, η Γραμματέας κ. Βασιλική Καραγιαννοπούλου, ο Βουλευτής Ν. Ημαθίας κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος, ο τ. πρόεδρος κ. Θεόφιλος Τεληγιαννίδης, ο χοράρχης κ. Μύρων Ανθόπουλος, χορευτές, μουσικοί και φίλοι του Συλλόγου.

Η αποστολή αναχώρησε για την Νάουσα αποκομίζοντας σημαντικές εμπειρίες και εντυπώσεις καθώς η κάθοδος στην Αθήνα είχε πέρα από ψυχαγωγικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον πάντα πρόθυμο και φιλότιμο οδηγό του λεωφορείου κ. Αχιλλέα καθώς και στον Πρόεδρου του ΚΤΕΛ κ. Αναστάσιο Συμεωνίδη για την συμπαράστασή του σε όλο το ταξίδι.

Δείτε φωτογραφίες στο τέλος του άρθρου.

Τμήμα σύνταξης
Pontos-News.Gr

Gallery