30 Μάιος 2018, 14:49 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Μάιος 2018, 14:54

Ζάεφ: Είμαστε πάρα πολύ κοντά στη λύση, περιμένω βήμα από τον Τσίπρα

  • Ζάεφ: Ο Ιβάνοφ δεν μπορεί να σταματήσει την ευρωπαϊκή πορεία της πΓΔΜ
    Ο Ζόραν Ζάεφ (φωτ. αρχείου: EPA / Georgi Licovski)

Στη γραμμή του… Νίκου Κοτζιά, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ σήμερα επιβεβαίωσε ότι υπάρχει κατ’ αρχήν συμφωνία με την Ελλάδα σχετικά με το όνομα, σύμφωνα με το πρακτορείο IBNA. Ο Ζόραν Ζάεφ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για τον έναν χρόνο από την άνοδό του στην εξουσία παρουσία των υπουργών της κυβέρνησής του, τόνισε ότι σήμερα, αύριο, ή το αργότερο μέχρι την Παρασκευή θα μιλήσει τηλεφωνικά με τον Αλέξη Τσίπρα και αρνήθηκε να σχολιάσει το αν ισχύει το «Βόρεια Μακεδονία» – πηγές έλεγαν ότι αυτό είναι ένα από τα ονόματα που θεωρείται φαβορί. Αντίθετα, υποστήριξε ότι η διαπραγματευτική διαδικασία δεν έχει κλείσει καθώς εξετάζονται οι νομικές παράμετροι.

Ζάεφ: Οδεύουμε προς το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, επιλύουμε διαφορές, ισχυροποιούμε την ταυτότητά μας.

Ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ υπογράμμισε ότι ποτέ άλλοτε η λύση δεν ήταν τόσο κοντά και ποτέ η φιλία ανάμεσα στις δύο χώρες και στους δύο λαούς δεν ήταν πιο ισχυρή. «Επιβεβαιώσαμε με τη μακεδονική γλώσσα, επιβεβαιώσαμε την ταυτότητά μας. Το θέμα δεν είναι εύκολο αλλά η Μακεδονία θέλει ηγέτες προκειμένου να προχωρήσει, όχι κούφιες λέξεις», ανέφερε. Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι μετά τη συνομιλία που θα έχει με τον Έλληνα ομόλογό του αναμένει από εκείνον να κάνει ένα σημαντικό βήμα μπροστά.

Η συμφωνία, εξήγησε, θα περάσει πρώτα από τη Βουλή με πλειοψηφία 61 βουλευτών και στη συνέχεια θα τεθεί σε δημοψήφισμα στο τέλος Σεπτεμβρίου, αρχές Οκτωβρίου ώστε οι πολίτες να έχουν τον τελευταίο λόγο. Ερωτηθείς για ποιον λόγο θα προηγηθεί η ψήφος των βουλευτών και όχι το δημοψήφισμα εξήγησε ότι είναι ένα απαραίτητο βήμα ώστε η Ελλάδα να στείλει επιστολή στο ΝΑΤΟ προκειμένου η πΓΔΜ να λάβει πρόσκληση για τη Συμμαχία.


Στιγμιότυπο από τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Ζόραν Ζάεφ (φωτ.: EPA / Georgi Licovski)

«Αληθινοί πατριώτες είναι αυτοί που εξασφαλίζουν το μέλλον των Μακεδόνων. Η Μακεδονία εντάσσεται στο ΝΑΤΟ και επιλύουμε μια διαφορά 25 ετών που έχει παρασύρει προς τα κάτω τη χώρα», τόνισε. Κλείνοντας το θέμα της ονομασίας της χώρας του, ο Ζόραν Ζάεφ ανακοίνωσε ότι μετά την τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό θα συγκαλέσει εκ νέου το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, ενώ ο πρόεδρος της χώρας θα ενημερωθεί από τον υπουργό Εξωτερικών.