30 Μάιος 2018, 13:09 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Μάιος 2018, 12:04

Νέος Κόσμος, η γειτονιά που βρήκαν καταφύγιο οι Αρμένιοι μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή

  • Ένα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους από την Ομάδα Τέχνης και Εθελοντισμού Homo Ludens του 7ου ΓΕΛ Ν. Σμύρνης

Δουργούτι. Νέος Κόσμος. Δεν πρόκειται για δυο διαφορετικές περιοχές της Αθήνας αλλά για την ίδια που μετονομάστηκε αρκετές δεκαετίες μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και φιλοξένησε πλήθος προσφύγων, με τους Αρμενίους να αποτελούν πλειοψηφία.

Έναν αιώνα μετά ελάχιστα είναι τα σημάδια που θυμίζουν ότι ο αρμενικός καταυλισμός του Δουργουτίου εκτεινόταν δεξιά της Λ. Συγγρού, μεταξύ των οδών Χαμοστέρνας και Φραντζή.

Ωστόσο η δράση των απογόνων αυτών των πρώτων Αρμένιων προσφύγων, δεν αφήνει τη μνήμη τους να ξεχαστεί αφού παράλληλα με τη διατήρηση της παράδοσης και της γλώσσας τους, παλεύουν και για την αναγνώριση του στυγερού εγκλήματος της γενοκτονίας από τους Οθωμανούς Τούρκους στις αρχές του 20ού αιώνα.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και το ντοκιμαντέρ μικρού μήκους που γύρισε η Ομάδα Τέχνης και Εθελοντισμού Homo Ludens του 7ου ΓΕΛ Ν. Σμύρνης, για τη γειτονιά του Δουργουτίου αλλά και για όσα οδήγησαν τους Αρμενίους να αφήσουν τα εδάφη τους και να έρθουν κυνηγημένοι στην Ελλάδα. Το ντοκιμαντέρ βραβεύτηκε στον 4ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ιστορικού Ντοκιμαντέρ που διοργάνωσε το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και η Επιστημονική Ένωση «Νέα Παιδεία».

Μιλούν ο ιστορικός Βλάσης Αγτζίδης, ο διευθυντής της αρμενικής εφημερίδας Αζάντ Ορ Μάικ Τσιλιγκιριάν και ο ωρολογοποιός Μπερτς Κουγιουμτζιάν. Το project συντόνισαν οι καθηγητές Πέτρος Μούγιος και Δέσποινα Μπακιρτζόγλου ενώ συμμετείχαν οι μαθητές Βασίλης Ζαχαριάδης, Άντο Νατζαριάν, Μαριάννα Ζούλα, Ιωάννα Πολιτοπούλου, Αθανασία Κούτρα και Πένυ Μαστροκάλου.