30 Μάιος 2018, 12:03 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Μάιος 2018, 11:55

Σκοπιανό: Το τηλεφώνημα Τσίπρα-Ζάεφ θα ξεκαθαρίσει το τοπίο

  • Washington Post: Θλιβερή εξέλιξη για τη διπλωματία εάν δεν προχωρήσει η συμφωνία Ελλάδας-πΓΔΜ για την ονομασία των Σκοπίων
    (Φωτ.: Γραφείο Τύπου Πρωθυπουργού)

Μπορεί ο Νίκος Κοτζιάς στις τελευταίες δηλώσεις του να κάνει λόγο για… λευκό καπνό σε ό,τι έχει να κάνει με τη διαπραγμάτευση για το όνομα της πΓΔΜ («ο ρόλος των υπουργών Εξωτερικών τελείωσε» δήλωσε και χθες από το Βερολίνο), ωστόσο το Μέγαρο Μαξίμου επιλέγει να κρατήσει χαμηλούς τόνους σχετικά με το κλείσιμο της συμφωνίας. Τόσο η Αθήνα όσο και τα Σκόπια έχουν επιδοθεί σε έναν διπλωματικό αγώνα δρόμου μέχρι και τη Σύνοδο Κορυφής στις 28 Ιουνίου και όσο τα τεχνικά κλιμάκια, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, γράφουν, σβήνουν και διορθώνουν σημεία από το τελικό κείμενο.

Κυβερνητικές πηγές επιμένουν ότι το όνομα βρίσκεται ακόμα στον αέρα, αν και άλλες πηγές τονίζουν ότι το Βόρεια Μακεδονία (Σεβέρνα Μακεντόνιγια) είναι το επικρατέστερο.

Μόλις ετοιμαστούν τα νομικά κείμενα της διεθνούς συμφωνίας αναμένεται να υπάρξει και τηλεφωνική επικοινωνία των δύο πρωθυπουργών, η οποία δεν θα έχει τυπικό χαρακτήρα καθώς μένουν θέματα ουσίας που πρέπει να επιλυθούν. Το Μαξίμου που… φυσάει το χυλό μετά από τα όσα έγιναν με το Μακεδονία του Ίλιντεν θεωρεί ότι η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο του Ζόραν Ζάεφ γι’ αυτό και δεν αποκλείει ακόμα και την τελευταία στιγμή οι Σκοπιανοί να φέρουν στο τραπέζι κάποιο άλλο όνομα.

Χαμηλούς τόνους κρατούσαν χθες και στην πΓΔΜ, στον απόηχο των δηλώσεων του Νίκου Κοτζιά από το Βερολίνο. «Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται αλλά υπάρχει δυναμική για υπέρβαση των διαφορών», έλεγαν χαρακτηριστικά και τόνιζαν ότι παραμένουν ανοιχτές όλες οι πιθανές επιλογές και ότι κανένα όνομα δεν είναι φαβορί.

Οι ίδιες πηγές από τα Σκόπια ανέφεραν ότι τις επόμενες ημέρες αναμένεται να γίνει γνωστή και η ημερομηνία της συνάντησης Τσίπρα-Ζάεφ κατά τη διάρκεια της οποίας θα οριστικοποιηθούν οι κρίσιμες λεπτομέρειες. Κατά πάσα πιθανότητα τόπος συνάντησης θα είναι οι Πρέσπες, ιδανικά πριν από τη Σύνοδο Κορυφής. Αναλυτές τονίζουν ότι η Αθήνα και τα Σκόπια ίσως επιλέγουν να αφήσουν θολό το τοπίο για το αν υπάρχει συμφωνία ή όχι για εσωτερικούς λόγους, καθώς μπορούν να κατηγορηθούν από την αντιπολίτευση ότι δεν ενημέρωσαν τα κοινοβούλια.