30 Μάιος 2018, 08:30 - Τελευταία Ενημέρωση: 30 Μάιος 2018, 07:55

Επιστήμονες από τη Σκανδιναβία για το δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας

  • Επιστήμονες από τη Σκανδιναβία για το δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδας
    Ο Θ. Λαμπριανίδης και οι δύο εξειδικευμένοι επιστήμονες από πανεπιστήμια της Σκανδιναβίας στην αίθουσα της Γερουσίας (φωτ.: Βουλή των Ελλήνων)

Οι ανησυχητικές διαστάσεις που λαμβάνει το δημογραφικό πρόβλημα στη χώρα μας, όπως και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βρέθηκαν στο επίκεντρο της κοινής συνεδρίασης της Διακομματικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το Δημογραφικό και της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, που πραγματοποιήθηκε στις 28/5, στην αίθουσα της Γερουσίας της Βουλής.

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν εξειδικευμένοι επιστήμονες από τη Σκανδιναβία, οι οποίοι μετέφεραν την εμπειρία των χωρών τους στην αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος μέσω συγκεκριμένων κοινωνικών και οικονομικών δομών και υποδομών, που υποβοηθούν τη γονιμότητα και στηρίζουν την οικογένεια. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Σουηδία έχει το υψηλότερο ποσοστό γεννήσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συγκεκριμένα, τα μέλη των επιτροπών ενημέρωσαν ο Gunnar Andersson, καθηγητής Δημογραφίας στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης, ο Δημήτριος Μιχαηλάκης, καθηγητής Κοινωνικής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Linköping της Σουηδίας και ο Θεολόγος Λαμπριανίδης, γενικός γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Ακολούθησαν τοποθετήσεις και ερωτήσεις βουλευτών προς τους προσκεκλημένους ομιλητές και υπογραμμίστηκε η ανάγκη εκπόνησης ενός ολοκληρωμένου προγράμματος για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος στη χώρα μας.

Στη κοινή συνεδρίαση των επιτροπών παρέστησαν επίσης τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής για το δημογραφικό ζήτημα, την οποία όρισε η διακομματική Επιτροπή και αποτελείται από τους: Βύρωνα Κοτζαμάνη, καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, Διονύσιο Μπαλούρδο, διευθυντή Ερευνών του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών, Αναστασία Κωστάκη, καθηγήτρια του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών στο Τμήμα Στατιστικής-Δημογραφίας και Αλεξάνδρα Τραγάκη, αναπληρώτρια Καθηγήτρια Οικονομικής Δημογραφίας στο Τμήμα Γεωγραφίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου.