29 Μάιος 2018, 17:22 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Μάιος 2018, 17:34

Η πολιτική κρίση στην Ιταλία εκτινάσσει τα ελληνικά ομόλογα

  • Στην κορυφή του παγκόσμιου χάρτη αποδόσεων το Χρηματιστήριο Αθηνών
    (Φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Συμέλα Παντζαρτζή)

Σε κλοιό ισχυρών πιέσεων βρίσκονται οι τιμές των μετοχών, εν μέσω επιδείνωσης του κλίματος και στην αγορά των ομολόγων. Η αγορά ακολουθεί την πτωτική πορεία των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, στον απόηχο της πολιτικής κρίσης στην Ιταλία. Η χρηματιστηριακή αγορά υποχωρεί κάτω και από τα επίπεδα των 740 μονάδων, υποχωρώντας στα χαμηλότερα επίπεδα από τη συνεδρίαση της 12ης Δεκεμβρίου 2017.

O Γενικός Δείκτης Τιμών, στις 16:10 ήταν στις 738,18 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 2,31%.

Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 735,66 μονάδες (-2,64%). Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 66,95 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 2,17%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 2,04%. Είναι προφανές ότι οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία προκαλούν μεγάλες αναταράξεις στις αγορές. Ειδικότερα, με το σενάριο εξόδου της Ιταλίας απ' την ευρωζώνη να έρχεται στο προσκήνιο, η πίεση που ασκείται στις μετοχές και στα ομόλογα του ευρωπαϊκού νότου γίνεται ασφυκτική.

Φυσικά, η συγκυρία δεν είναι διόλου καλή για τη χώρα μας που αναζητά τη βιώσιμη έξοδο στις αγορές ενόψει της λήξης του προγράμματος του ESM τον προσεχή Αύγουστο. Οι ελληνικοί τίτλοι δέχονται ισχυρές πιέσεις με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου να έχει αυξηθεί στο 4,9% και του 5ετούς να έχει ξεπεράσει το 4%. Αντίστοιχα, θεαματική αύξηση (σχεδόν 21% από την προηγούμενη συνεδρίαση) καταγράφει και το ιταλικό 10ετές.

Την ίδια ώρα, ο Γιάννης Δραγασάκης έστελνε μήνυμα ότι η Ελλάδα έχει πλέον τα μέσα να αντιμετωπίσει (ως ένα βαθμό) τις αναταράξεις που προκαλούν οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία και ενδεχομένως στην Ισπανία. Ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, μιλώντας νωρίτερα στη Βουλή, τόνισε μεταξύ άλλων: «Υπάρχουν εξωγενείς εξελίξεις, οι οποίες επηρεάζουν τις αγορές σε πολλές χώρες και στη δική μας. Είναι προφανές ότι μία από τις αιτίες αυτών των αναταράξεων είναι οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία και ενδεχομένως στην Ισπανία. Θέλω να πω ότι οι εξελίξεις αυτές δεν μας αιφνιδιάζουν ως κυβέρνηση.


(Φωτ. αρχείου: Facebook / Γιάννης Δραγασάκης)

»Από καιρό έχουμε επιστήσει την προσοχή ότι βγαίνουμε από τα μνημόνια, σε ένα διεθνές περιβάλλον αυξανόμενης αβεβαιότητας που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ακριβώς τις διαστάσεις που μπορεί να πάρει, διότι είναι πολλές οι εστίες της αβεβαιότητας και οι πηγές. Θέλω να τονίσω ότι η χώρα μας βρίσκεται σε μία θέση που έχει αρκετά μέσα στη διάθεσή της να αντιμετωπίσει αυτές τις εξελίξεις». Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι αν οι αναταράξεις αυτές «ενταθούν, επεκταθούν, συνεχιστούν, είναι προφανές ότι θα δοκιμαστούν οι αντοχές τής κάθε χώρας ξεχωριστά και θα πρέπει η ΕΕ να δει συνολικότερες λύσεις, συνολικότερα μέτρα θωράκισης, στην περίπτωση που οι αναταράξεις παραταθούν ή ενταθούν».