29 Μάιος 2018, 15:46 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Μάιος 2018, 15:27

BBC: Η Βρετανία να επιστρέψει τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα

  • BBC: Η Βρετανία να επιστρέψει τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα
    Κόσμος επισκέπτεται την πτέρυγα με τα γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο (φωτ. αρχείου: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Παντελής Σαΐτας)

Η Βρετανία πρέπει να επιστρέψει τους κλεμμένους θησαυρούς χωρών όπως είναι η Ελλάδα, η Κίνα και η Νιγηρία, γιατί είναι προς το συμφέρον της τα χρόνια που έρχονται! Με το επιχείρημα αυτό ο Ντέιβιντ Ολοσούγκα, ιστορικός και συμπαρουσιαστής της εκπομπής «Civilisations» του BBC, κάλεσε το Λονδίνο να επιστρέψει τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα, τα αντικείμενα από το Καλοκαιρινό Παλάτι της Κίνας και τα χάλκινα αντικείμενα του Μπενίν.

Το όφελος για τη Βρετανία είναι πως θα έχει οικονομικά ευεργετικές σχέσεις με τις χώρες των οποίων η πολιτιστική κληρονομιά «κλάπηκε μετά από βίαιες επιδρομές».

Όπως σημειώνει η βρετανική εφημερίδα The Times, ο πολιτιστικός επαναπατρισμός συζητείται δημοσίως όλο και πιο έντονα με την επισήμανση πως τα βρετανικά ιδρύματα πρέπει να αντιμετωπίσουν το θέμα. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι τα Γλυπτά του Παρθενώνα, που αφαίρεσε ο λόρδος Έλγιν, είπε ο βρετανονιγηριανής καταγωγής επιστήμονας.

Μιλώντας στην εκπομπή, ο Ντέιβιντ Ολοσούγκα που συμπαρουσιάζει το πρόγραμμα με τους Μέρι Μπερντ και Σάιμον Σάμα, τόνισε πως λυπάται βαθιά για όλα τα αντικείμενα από το Μπενίν που εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο, λόγω και της κατά το ήμισυ νιγηριανής καταγωγής του. «Καταλήφθηκαν από μια βρετανική εκστρατευτική δύναμη το 1897, όταν το βασίλειο του Μπενίν, που τώρα είναι μέρος της Νιγηρίας, αψήφησε τη βρετανική αυτοκρατορία επιβάλλοντας δασμούς. Νομίζω ότι είναι μια πολύ, πολύ σαφής περίπτωση ιδιοποίησης και κλοπής», είπε. «Τα έργα που θεωρούμε ως τα σπουδαιότερα πολιτιστικά αντικείμενα, τα μεγαλύτερα έργα τέχνης μας βρίσκονται στα μουσεία άλλων χωρών και γνωρίζουμε την ημερομηνία λήψης και τις συνθήκες που ελήφθησαν» πρόσθεσε ο Ολοσούγκα.

Ένας φίλος του παραγωγός τηλεόρασης, είπε πως συνήθιζε να λέει ότι κάθε χώρα θα μπορούσε να έχει «ένα τεράστιο καροτσάκι για ψώνια και να μπορεί να ψωνίσει για δύο λεπτά στο Βρετανικό Μουσείο».