29 Μάιος 2018, 12:13 - Τελευταία Ενημέρωση: 29 Μάιος 2018, 11:59

Στις χώρες με τη μεσογειακή διατροφή τα πιο υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά

  • Στις χώρες με τη μεσογειακή διατροφή τα πιο υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά
    (Φωτ.: EPA)

Μπορεί να φημίζονται για την κουζίνα τους που βασίζεται στη μεσογειακή διατροφή, ωστόσο σε αυτές τις ευρωπαϊκές χώρες τα παιδιά είναι υπέρβαρα και παχύσαρκα. Τα στοιχεία της Πρωτοβουλίας Επιτήρησης της Παιδικής Παχυσαρκίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας αφορούν την περίοδο 2015-2017 και προκαλούν σοκ: Το 42% των αγοριών και το 38% των κοριτσιών στην Ελλάδα είναι υπέρβαρα, ενώ παχύσαρκα είναι το 20% των αγοριών και το 14% των κοριτσιών.

Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν στο τελευταίο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για τη Μελέτη της Παχυσαρκίας, το οποίο πραγματοποιήθηκε στη Βιέννη από τις 23 έως τις 26 Μαΐου.

Πρωταθλήτρια στους δείκτες που αφορούν τα υπέρβαρα αγόρια είναι η Κύπρος (43%), και ακολουθούν με το ίδιο ποσοστό η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία. Σε ό,τι έχει να κάνει με τα υπέρβαρα κορίτσια πρωταθλήτρια αναδεικνύεται και πάλι η Κύπρος (43%), ακολουθεί η Ισπανία (41%), ενώ το ίδιο ποσοστό μοιράζονται η Ελλάδα και η Ισπανία (38%).

Στα παχύσαρκα αγόρια η Κύπρος και η Ιταλία είναι πρώτες με ποσοστό 21% και στην τρίτη θέση βρίσκεται η Ελλάδα. Στα παχύσαρκα κορίτσια τις τρεις πρώτες θέσεις έχουν η Κύπρος (19%), η Ισπανία (17%) και η Μάλτα (15%), και η Ελλάδα βρίσκεται στην τέταρτη θέση.

Παρά την υψηλή θέση που κατέχει η Ελλάδα το θετικό, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, είναι ότι η παιδική παχυσαρκία στη χώρα εμφανίζει διαχρονικά τάση μείωσης. Στην έκθεση επισημαίνεται ότι μαντικό ρόλο παίζουν οι διατροφικές συνήθειες: Τα παιδιά που τρώνε τακτικά πρωινό, που καταναλώνουν φρούτα και λαχανικά κάθε μέρα και αποφεύγουν τα επεξεργασμένα τρόφιμα (κρέατα κ.ά.), τα σνακ και τα αναψυκτικά με ζάχαρη, καθώς επίσης κάνουν σωματική άσκηση συστηματικά, έχουν μειωμένη πιθανότητα να βάλουν παραπανίσια κιλά.