28 Μάιος 2018, 18:36 - Τελευταία Ενημέρωση: 28 Μάιος 2018, 18:36

Μόνιμη παρουσία στρατού των ΗΠΑ ζήτησε η Πολωνία – Αντιδρά το Κρεμλίνο

  • Μόνιμη παρουσία στρατού των ΗΠΑ ζήτησε η Πολωνία – Αντιδρά το Κρεμλίνο
    (Φωτ.: EPA / Lech Muszynski)

Η Πολωνία έχει ζητήσει μόνιμη αμερικανική στρατιωτική παρουσία στο έδαφός της, σύμφωνα με δημοσιεύματα στη χώρα, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση της Ρωσίας. Η Βαρσοβία θα μπορούσε να προσφέρει μέχρι και 2 δισ. δολάρια για να χρηματοδοτηθεί μια τέτοια στρατιωτική παρουσία, σύμφωνα με την πρόταση του πολωνικού υπουργείου Άμυνας που δημοσιοποίησαν πολωνικά μέσα ενημέρωσης.

Το Κρεμλίνο υπογράμμισε πως η επέκταση του NATO προς τα σύνορα της Ρωσίας υπονομεύει τη σταθερότητα στην Ευρώπη.

Κυβερνητική πηγή στην Πολωνία επιβεβαίωσε στο πρακτορείο Reuters πως έχει γίνει τέτοια πρόταση, ενώ το πολωνικό υπουργείο Άμυνας δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα για σχόλιο. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ κληθείς να σχολιάσει την εξέλιξη, δήλωσε πως τέτοιες αποφάσεις εντάσσονται στην κυριαρχία κάθε χώρας, όμως βλάπτουν τη συνολική ατμόσφαιρα στην ήπειρο.

«Όταν βλέπουμε τη σταδιακή επέκταση των στρατιωτικών δομών του ΝΑΤΟ προς τα σύνορά μας, αυτό φυσικά δεν δημιουργεί με κανέναν τρόπο ασφάλεια και σταθερότητα στην ήπειρο», ανέφερε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης δημοσιογράφων. «Αντιθέτως αυτές οι επεκτατικές ενέργειες οδηγούν φυσικά σε αντίμετρα από τη ρωσική πλευρά ώστε να αποκατασταθεί η ισορροπία που παραβιάζεται κάθε φορά μ' αυτόν τον τρόπο», συμπλήρωσε.