27 Μάιος 2018, 23:59 - Τελευταία Ενημέρωση: 28 Μάιος 2018, 00:00

Η ρωσική βιβλιοθήκη έχει τη μεγαλύτερη συλλογή βιβλίων της οθωμανικής περιόδου

  • Η ρωσική βιβλιοθήκη έχει τη μεγαλύτερη συλλογή βιβλίων της οθωμανικής περιόδου
    Άποψη της ρωσικής κρατικής βιβλιοθήκης (φωτ.: Russian State Library / Flickr)

Το κέντρο ανατολικής λογοτεχνίας της ρωσικής κρατικής βιβλιοθήκης διαθέτει τη μεγαλύτερη συλλογή βιβλίων της οθωμανικής περιόδου καθώς και άλλο έντυπο υλικό που είναι γραμμένο στην τουρκική γλώσσα. Συνολικά, σύμφωνα με αξιωματούχο της βιβλιοθήκης, περίπου 35.000 βιβλία και διάφορα έντυπα βρίσκονται εκεί.  

Μιλώντας στο κρατικό πρακτορείο της Τουρκίας Anadolu, η διευθύντρια του κέντρου Marina Melanyina είπε ότι «το "μαργαριτάρι" της συλλογής είναι μια σύνθεση των πρώτων εκδόσεων των τουρκικών βιβλίων». Πρόσθεσε ότι από την τεράστια συλλογή, 13.000 αντικείμενα είναι σύγχρονα τουρκικά βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες και άλλα συγγράμματα, ενώ το υπόλοιπο της συλλογής αποτελούν έντυπα γραμμένα στην παλιά οθωμανική γλώσσα.

Μεταξύ αυτών είναι και μια συλλογή από πρώτα τυπωμένα βιβλία που εκδόθηκαν από τον οίκο του Ibrahim Müteferrika. «Έχουμε 16 από τις 17 πρώτες εκδόσεις», σημείωσε η Melanyina.

Τα τουρκικά βιβλία ξεκίνησαν να μπαίνουν στη βιβλιοθήκη το 1828 όταν το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσικής Αυτοκρατορίας μετέφερε στη βιβλιοθήκη ολόκληρη τη συλλογή που είχε στην κατοχή του. Βιβλία που ήταν δώρα από τον Οθωμανό πρέσβη εκείνης της εποχής. Ξεκινώντας από αυτό το γεγονός, η συλλογή συνέχισε να αυξάνεται χάρη σε πολλές ανταλλαγές, αγορές και δωρεές που ακολούθησαν.