27 Μάιος 2018, 19:57 - Τελευταία Ενημέρωση: 27 Μάιος 2018, 19:00

Πόντιος οδοντίατρος έβαζε εμφυτεύματα το 1911 στην Τραπεζούντα

  • Πόντιος οδοντίατρος έβαζε εμφυτεύματα το 1911 στην Τραπεζούντα

Μια διαφήμιση-ντοκουμέντο από το... μακρινό 1911 στην Τραπεζούντα έφερε στο φως το makpress.blogspot.gr. Πρόκειται για μια καταχώρηση που έγινε πριν από πάρα πολλά χρόνια στην εφημερίδα Φάρος της Ανατολής και ξυπνά συγκινητικές μνήμες για τις αλησμόνητες Πατρίδες. 

Όπως φαίνεται στη φωτογραφία που δημοσιεύει το makpress.blogspot.gr, ο οδοντίατρος Μανωλάκης Παρρησίου, που είχε το ιατρείο του στην περίφημη οδό Ουζούν Σοκάκ, την «Ερμού» της Τραπεζούντας, «εξάγει τας δυσκολωτέρας ρίζας και κατεστραμμένους οδόντας άνευ πόνων δια τελείας αναισθησίας». Επίσης, κατασκευάζει «τεχνιτούς οδόντας κατά τα νεώτερα αμερικανικά συστήματα...» Μάλιστα, δεχόταν τους φτωχούς κάθε Παρασκευή, από τις 9 έως τις 12! 

Aπό σχετική ανάρτηση, από το λογαριασμό του χρήστη Dimitris Giannakakis στο Facebook, πληροφορούμαστε πως ο Μανώλης Παρρησίου Παρρήσης είχε γεννηθεί στην Τραπεζούντα. Παντρεύτηκε την Άννα, το γένος Χατζηπαναγιωτίδη, με καταγωγή από την Κρώμνη. Υπηρέτησε ως στρατιωτικός οδοντίατρος αλλά και ως ιδιώτης γιατρός και έζησε με τη σύζυγό του τόσο στην Τραπεζούντα όσο και στη Θεσσαλονίκη, όπου και απεβίωσε.  

Το makpress.blogspot.gr σημειώνει πως η εγγονή του συγκεκριμένου οδοντιάτρου, είναι μια από τις καλύτερες γναθοχειρουργούς της χώρας, η Άννα Παρρήση, που έχει το ιατρείο της στη Θεσσαλονίκη.